Is “Gierige Hollander” slechts een cliché?

Waarom Nederlander gul is en de Vlaming niet

 • Terwijl ze in België nog bakkeleien wie welke postjes mag bekleden in het op te richten actiecomité, is in Nederland het geld al binnen.

Nederlanders zijn nog steeds gulle gevers, terwijl de Belgen weer achterblijven bij de inzamelingsactie voor de Filippijnen. Hoe kan dat nou? Die vraag wordt volop gesteld in de Vlaamse media.

De feiten liegen er niet om: omgerekend naar het aantal inwoners per land is de score van de inzamelingsactie voor de Filippijnen op 19 november als volgt: Nederland 82 cent per inwoner, Zwitserland 70 cent per inwoner, het Verenigd Koninkrijk 66 cent en als hekkensluiter België met 22 cent per inwoner.

Zijn die Nederlanders zo gul en die Belgen zo vrekkig? Dat ligt wat genuanceerder.

Lees verder:

8 gedachten over “Is “Gierige Hollander” slechts een cliché?

 1. Ik denk dat Golfbrekers aan de basis ligt voor de zogezegde vrekkige Belg . Het bewijst , hoe dan ook hoe groot het aantal lezers is . Las ik onlangs niet een artikeltje , hoeveel de voorzitters van die hulporganisaties zoal in hun zak steken voor hun werk van Barmhartigheid . Hoe groot moet onze financiele hulp voor onze daklozen zijn alvorens er aan ene sukkelaar daadwerkelijk hulp wordt geboden . Dat zou een goede vraag zijn voor die Brusselse madam , ben haar naam kwijt, die zich ogenschijnlijk inzet voor het goede doel

 2. Ik heb op een andere blog een toelichting gelezen van de broer van Gerda, de man woont op de Filipijnen. Ik licht er één stukje uit. ” In het (rijke) deel van de Filipijnen dat niet getroffen is weet men wel dat er een ramp was, er wordt wel hulp gestuurd, maar de gewone burger ligt er niet wakker van. Hier worden geen geldomhalingen gedaan onder eigen volk “. Dit citaat is niet letterlijk, maar daar draait het wel om.

 3. Ik geef mijn steun aan de “Huizen van Vlaamse Solidariteit” op rekening van
  Z11-Z11-Z11, huizen van Vlaanderen, die Vlaams Nationalistische gezinnen in armoede, of met tegenslag, of waar men kinderen een klaasgeschenk mee kan geven. Ook kan men er de talrijke boetes mee betalen die Vlaams Nationalisten oplopen bij hun acties.
  Geef steun aan eigen volk, dat geeft een goed gevoel en uw gift komt zeker terecht waar het moet.

  • Inderdaad tjenne ! We moeten eerst onze eigen mensen helpen . Wat er in de Filipijnen gebeurde is verschrikkelijk en die mensen kunnen niet genoeg geholpen worden om die nachtmerrie zo snel mogelijk te vergeten . De natuur had slechts een korte tijdspanne nodig om al die schade aan te richten .In Europa zijn ze al jaren bezig met een nog grotere ramp die miljoenen en miljoenen slachtoffers in allerlei vormen zal maken . Het is niet de natuur die daar verantwoordelijk voor is maar vooral de rood groene politiek die Europa bij monde van Van Rompuy , beschaving noemt . Wie gaat er ons binnen afzienbare tijd helpen !

 4. Bij elke ramp wordt er gegooid met miljoenen…door Europa, België en Vlaanderen. Wij, de gewone burgers, betalen dus al 3 keer ongevraagd voor hulp aan de getroffen gebieden. Mensen die afzonderlijke giften doen mogen deze integraal aftrekken van hun belastingen…dus minder inkomsten die we allemaal op een of andere manier moeten bijpassen. Ngo’s worden dan nog gesubsidieerd door ons en in het geval van Syrie zullen we binnenkort een massa touristen bijkrijgen vermoed ik waar vele ocmw’s zullen voor opdraaien.
  Wie berekent er eens hoeveel geld wij ongevraagd wegschenken zonder dat we zelf een storting doen.?

Reacties zijn gesloten.