1 gedachte op “Is dit nog normaal???

 1. Is dit nog normaal ?? Blijkbaar wel als men het volgende bekijkt :
  https://datanews.knack.be/ict/nieuws/klacht-tegen-specialist-in-gezichtsherkenning-in-vijf-europese-landen/article-news-1739233.html
  met citaat :” 27/05/21 om 16:38 Bijgewerkt om 16:38 Bron : Belga – “Een groep ngo’s, onder leiding van Privacy International (PI), laat weten dat er in vijf Europese landen klachten zijn ingediend tegen Clearview Al, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in gezichtsherkenningstechnologie. Die technologie is erg populair bij politiediensten, maar tegelijkertijd controversieel.” (=einde citaat). Het heeft dan wel wat geduurd alvorens er een reactie kwam :
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/28/clearview/
  met citaat : “Denny Baert vr 28 feb 2020 – Gebruikte lokale politie programma dat gezichtsherkenning losliet op 3 miljard foto’s van sociale media?
  “Politiediensten, overheidsinstanties maar ook bedrijven uit zeker 26 landen hebben gebruik gemaakt van de omstreden gezichtsherkenningssoftware van het Amerikaanse bedrijf Clearview AI. Dat meldt nieuwswebsite Buzzfeed op basis van een gelekte gebruikerslijst van de software. In die lijst staan ook Belgische gebruikers. De federale politie laat weten dat zij de omstreden software niet gebruikt heeft. Mogelijk werd Clearview AI wel gebruikt door lokale politiekorpsen. “ (=einde citaat). Uiteindelijk kwam er al een gedeeltelijke ingreep :
  https://noyb.eu/nl/clearview-ais-biometrische-fotodatabank-illegaal-verklaard-de-eu
  met citaat : “Clearview AI’s biometrische fotodatabank illegaal verklaard in de EU, maar slechts gedeeltelijke verwijdering bevolen
  Clearview AI is een Amerikaans bedrijf dat foto’s van websites schraapt om een permanente doorzoekbare databank van biometrische profielen aan te leggen. Amerikaanse autoriteiten gebruiken de gezichtsherkenningsdatabank om nadere informatie te vinden over andere, onbekende personen op foto’s en video’s. Naar aanleiding van juridische verzoeken van noyb heeft de gegevensbeschermingsautoriteit van Hamburg gisteren geoordeeld dat dergelijke biometrische profielen van Europeanen illegaal en gelastte Clearview AI om het biometrische profiel van de klager te verwijderen.” (=einde citaat)
  Het gaat hier wel om een beslissing van een gegevensbeschermingsautoriteit in Hamburg. En waarvoor dit zo al nuttig kan zijn :
  https://tweakers.net/nieuws/163980/clearview-gezichtsherkenningssoftware-heeft-klanten-in-belgie-en-nederland.html
  met citaat : “’Clearview-gezichtsherkenningssoftware heeft klanten in België en Nederland’ “Clearview AI, een bedrijf dat software maakt om gezichten op camerabeelden te vergelijken met openbare foto’s en filmpjes op internet, heeft ook klanten in Nederland en België. Dat claimt Buzzfeed op basis van de gelekte klantenlijst.
  Politiekorpsen of overheidsorganisaties in Nederland en België hebben de database van Clearview AI gebruikt, schrijft Buzzfeed News. Clearview heeft ook gebruikers in andere Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk en Spanje, maar Duitsland staat er bijvoorbeeld niet op. Onder meer Interpol heeft een trial van Clearview geprobeerd, maar heeft dat vervolgens niet omgezet in een betaald abonnement. “ (=einde citaat).
  Een meer pikanter gebruik is vermeld in de volgende bron :
  https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5045686/gezichtsherkenning-clearview-gezicht-database-herkenning-face-privacy-herken
  met citaten : ‘Rijken misbruiken omstreden gezichtsherkenning Clearview’ 05 maart 2020 17:59 “
  “De omstreden surveillancesoftware Clearview met gezichtsherkenning, eigenlijk alleen bedoeld voor gebruik door overheidsdiensten, wordt misbruikt door rijke investeerders…..
  Dat blijkt niet waar, meldt The New York Times. Rijke investeerders gebruiken Clearview voor eigen doeleinden. De krant noemt een voorbeeld van miljardair John Catsimatidis, eigenaar van een supermarktketen. Catsimatidis zat in 2018 in een restaurant, en zag zijn dochter met een onbekende man binnenkomen.
  Catsimatidis liet een ober een foto van de man maken, en voerde die in Clearview in. Momenten later wist de miljardair precies wie de man was. Destijds was Clearview nog onbekend bij het grote publiek. Catsimatidis had toegang tot Clearview omdat zijn supermarkt de software testte om winkeldieven te identificeren…. (=einde citaten).
  Het voormelde systeem is zeker van belang voor Vlaamse en rechtse actievoerders, want een dergelijk systeem zal immers selectief worden toegepast. Al wie behoort tot de politieke vijanden en gevaarlijke boodschappers, kan hier het slachtoffer van zijn. En het is niet omdat het uiteindelijk verboden zou worden, dat het niet meer gebruikt zal worden.
  Wordt dit ook gebruikt door de PZ Mechelen ? En andere politiezones waar Vlamingen en rechtse actievoerders vogelvrij verklaard zijn ?

Reacties zijn gesloten.