Internetvrijheid in een Prachtland

Internetvrijheid in een Prachtland

Iran gaat alle inwoners een persoonlijk e-mailadres geven om te communiceren met de overheid. Critici zien er een poging in om de elektronische communicatie nog meer te controleren.

De Iraanse minister voor Informatie en Communicatie, Mohammad Hasan Nami, kondigde de nieuwe dienst op de Iraanse televisie aan als een veilig communicatiekanaal tussen burger en overheid. Om van de nieuwe dienst gebruik te maken, moeten burgers hun volledige naam, nationaal identificatienummer en thuisadres opgeven.

Critici zien in de e-maildienst een poging van de Iraanse overheid een poging om meer greep te krijgen op de elektronische communicatie binnen het land.

Vraag is ook in hoeverre Iraniërs de nieuwe dienst daadwerkelijk zouden gebruiken. Ze hebben de voorkeur voor buitenlandse operatoren zoals Google of Yahoo, omdat ze die discreter vinden. Het NSA-schandaal in de VS maakt dat wantrouwen voor overheidsspionage er niet minder op.

Van de 75 miljoen Iraniërs heeft naar schatting zo’n 40 procent toegang tot het internet. De Iraanse overheid droomt al lang van een nationaal netwerk in de plaats van het internet, om zich te beschermen tegen cyberaanvallen van buitenaf en de informatiestroom te controleren. Iran wantrouwt de diensten van Westerse bedrijven als Google of Microsoft. Het land blokkeert minstens vijf miljoen websites.

Bron: IPS news