In Zweden werd een record gebroken

Recordaantal doden in 2022 bij multicultureel bendegeweld in Zweden

De chef van de Zweedse politie, Anders Thornberg, die niet doorgaat voor de grootste optimist, had via de media The Local Sweden voorspeld dat “tegen het einde van 2022 de kaap van de 60 doden” zou worden gerond bij het al jaren exploderende bendegeweld in Zweden. De Zweedse politiechef was echter niet pessimistisch genoeg, want de kaap van 60 doden werd al gehaald op 11 december.

Sinds het begin van de statistieken (2016) is het jaar 2022 dus het meest moorddadige op het vlak van bendegeweld. Deze tendens, die zich dus al decennia manifesteert, zou volgens experten te verklaren zijn door de stijgende activiteit van de criminele bendes en dit dus (bijna) zonder uitzondering in grootsteden als Stockholm en Malmö.

Criminaliteit verbonden met sterke toename migratie

De nieuwe minister van Justitie, Gunnar Strömmer, was er snel bij met zijn commentaar: “Geen enkele beschaafd land kan accepteren dat er wekelijks iemand op straat wordt vermoord”. Want, stelt dezelfde Strömmer: In Noorwegen vonden bij dit soort criminaliteit slechts 4 mensen de dood, in Denemarken eveneens 4 en in Finland zelfs maar 2. Terwijl in Zweden in 2022 minstens 60 personen werden vermoord bij zwaar bendegeweld lag het cijfer in 2012 nog maar op 17. De minister verwijst naar cijfers van de Zweedse Nationale Raad voor criminaliteitspreventie.

Kwam bendegeweld in Zweden 20 jaar geleden bijna niet voor, dan nam het dus op enkele decennia exponentieel toe. Niet geheel toevallig nam ook de migratie naar Zweden toe. In 2002 lag het aantal migranten in Zweden op 20 procent, in 2017 lag dat percentage al op 30 procent. De Zweedse autochtone bevolking nam af met 94.000 inwoners, het aantal migranten steeg met 1,1 miljoen migranten.

De Zweedse socialisten, die het land decennialang bestuurden, kregen het multicultureel bendegeweld niet onder controle, integendeel. Intussen heeft de nieuwe rechtse regering een raad binnen het Ministerie van Justitie opgezet, die zal focussen op deze zware criminaliteit. Dit jaar zou dus de trendbreuk in zake criminaliteit in Zweden moeten inzetten. Hoog tijd trouwens, als u het mij vraagt.

Geleend bij Peter Logghe