In Vietnam zouden Dehaene & co. de doodstraf gekregen hebben

In Vietnam zouden Dehaene en co. voor hun  rol in Arco-Dexia / ACW-schandaal de doodstraf krijgen.

Volgens AP en dagblad Trouw heeft de rechtbank in Vietnam twee zakenmannen ter dood veroordeeld voor hun aandeel in een omvangrijke verduisteringszaak die de staat miljoenen dollars heeft gekost.

De staatskrant Thanh Nien meldt dat Vu Quoc Hao, de voormalige directeur van een leasemaatschappij die zaken deed met de staatsbank Agribank, ter dood is veroordeeld voor het verduisteren van $3.8 miljoen dollar.  Ook Dang Van Hai liet 3 miljoen verdwijnen en kreeg daarvoor dezelfde straf.  Negen kleinere goden kregen celstraffen van 3 tot 14 jaar.

De staat zou zo’n 25 miljoen dollar door de verduisteringsoperatie mislopen zijn.

Het is waarschijnlijk ijdele hoop dat die straf zal omgezet worden in levenslang, want vanaf deze zomer besliste de regering de doodstraf weer uit te voeren. Het land was daar twee jaar geleden mee gestopt nadat het voltrekking van de doodstraf door een vuurpeloton had verboden, omdat het traumatiserend zou zijn.  Niet voor de veroordeelden, maar  voor de leden van zo’n peloton.

Vietnam wilde overstappen op gif-injecties, maar die had het land tot voor kort zelf niet in huis. Dat probleem werd intussen opgelost (naar verluidt zouden de grondstoffen geïmporteerd worden uit Europa)  zodat een vonnis wel degelijk kan omgezet worden in daden.

Er zouden zo’n 500 op de wachtlijst staan.  Amnesty International is er niet over te spreken, maar daar wordt in Vietnam niet veel aandacht aan besteed. 

Bron: zie verwijzingen in lichtblauw.

FT

3 gedachten over “In Vietnam zouden Dehaene & co. de doodstraf gekregen hebben

    • En dan regelmatig een Vietnamese loempia met een flinke dosis MSG nuttigen. (grapje)

  1. Misschien geen slecht idee om de Vietnamese regering en een paar rechters te laten overkomen naar Belgie in het teken van ontwikkelingssamenwerking en het beteugelen van banditisme, om de dossiers van een Dehaene , De Gucht , De Wael , Verhofstadt enz enz eens in handen te nemen ! Ik denk dat in de kortste keren ……….zelf in te vullen naar eer en geweten .

Reacties zijn gesloten.