In Memoriam : Jean-Luc Dehaene (1940-2014)

QUIMPER – Op donderdag 15 mei 2014 overleed oud-premier en minister van Staat Jean-Luc Dehaene na een ongelukkige val in de Bretoense stad Quimper. Dehaene werd 73. Een carrièreoverzicht.

 • 1940 – Jean-Luc Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse Dehaene wordt geboren in Montpellier in Zuid-Frankrijk, dat toen nog Vichy-Frankrijk heette.
 • 1953 – Een nog onervaren Dehaene lost een probleem op dat zich nog niet gesteld heeft. 
 • 1958 – In het Sint-Jozefscollege in Aalst rondt Dehaene met vrucht zijn opleiding Grieks-Latijn-Sanitair af, die hem uitstekend zal voorbereiden op zijn latere politieke loopbaan. 
 • 1965 – Dehaene huwt met Celie Peeters, die erg tevreden is dat ze vanaf dat moment de familienaam van het gezinshoofd mag overnemen. 
 • 1970 – De invoering van het Vernieuwd Secundair Onderwijs installeert de opdeling tussen ASO, TSO, BSO en KSO waardoor de opleiding Grieks-Latijn-Sanitair, net als de opleiding Snit, Naad en Kwantumfysica, verdwijnt. 
 • 1973 – Club Brugge speelt kampioen. Dehaene verschijnt met een zware kater op een belangrijke vergadering bij het ACW. 
 • 1980 – Club Brugge speelt kampioen. Dehaene verschijnt met een zware kater op een belangrijke ministerraad. 
 • 1987 – De kwestie-Happart brengt België in een ongeziene communautaire impasse. De regering-Martens valt en Jean-Luc Dehaene wordt aangesteld als informateur. Hij vraagt koning Boudewijn honderd dagen om een regering te vormen. Het lukt hem in 106 dagen. 
 • 1988 – Club Brugge speelt kampioen. Dehaene verschijnt met een zware kater op een belangrijk kernkabinet. 
 • 1992 – Met zijn Globaal Plan mikt premier Dehaene op werelddominantie. De eerste stap in dat Globaal Plan, het halen van de Maastrichtnorm, is gelukt. 
 • 1995 – Dehaene wordt opnieuw verkozen tot premier.  Hij denkt even aan de naam “Dehaene: First Blood Part II” maar kiest uiteindelijk voor het sobere “Regering-Dehaene II.” 
 • 1995 – Bij een bezoek aan een Amerikaans bedrijf voor kunstmatige inseminatie van grootvee kruipt Dehaene, in cowboyoutfit, op één van de mechanische dekstieren en roept tijdens de genante vertonig “Let the beast go!” Weken diplomatie en de belofte dat de Amerikaanse inlichtingendiensten toegang krijgen tot alle telefoon- en dataverkeer van Belgacom zijn nodig om de relaties met de VS te normaliseren. 
 • 1999 – België wordt geteisterd door dioxine-kippen, die de neiging hebben te ontploffen als ze schrikken. Er vallen duizenden slachtoffers.  CD&V verliest de verkiezingen en boegbeeld Jean-Luc Dehaene verlaat de nationale politiek. 
 • 2003 – Club Brugge speelt kampioen. Dehaene verschijnt met een zware kater op een belangrijke gemeenteraad. 
 • 2007 – Dehaene vult zijn karig parlementair pensioen aan met bestuursmandaten bij Domo, Inbev, Lotus Bakeries, Telindus, Umicore en Dexia (nu Belfius, nvdr.). 
 • 2012 – Door de inflatie bedraagt het aantal dagen dat men aan de koning moet vragen om een regering te vormen nu ruim 500 dagen. 
 • 2013 – Pascal Smet probeert een brede eerste graad in te voeren in het secundair onderwijs, waardoor men opnieuw Grieks-Latijn-Sanitair zou kunnen studeren. Het voorstel wordt echter getorpedeerd, volgens critici omdat het lek is langs alle kanten. Pascal Smet heeft dan ook nooit de mogelijkheid gehad om Grieks-Latijn-Sanitair te studeren. 
 • 2014 – Jean-Luc Dehaene overwint pancreaskanker en is klaar voor een rustige oude dag. Op 15 mei breekt er echter een rijstpapleiding in de Hemel, waardoor God dringend een goeie loodgieter toch zich moet roepen.

http://www.raaskalderij.be/2014/05/in-memoriam-jean-luc-dehaene-1940-2014/

 

6 gedachten over “In Memoriam : Jean-Luc Dehaene (1940-2014)

 1. Hij had ook een bestuursmandaat bij Lernout&Hauspie, waarover hij in volle doodstrijd verklaarde dat het ‘een solide firma’ was, wat mij als aandeelhouder heel wat geld gekost heeft.
  Ook verklaarde hij ooit dat als hij moest herbeginnen in de politiek, hij voor de socialisten zou kiezen.
  Mar in de grond is hij zeker een goeie.

 2. niemand mag zijn dood wensen maar ik zeg het toch een van de grootste profiteurs van de Belgische politiek is overleden . In naam van de christelijke arbeidersbewegig verdiende hij miljoenen euro’s en om een of ander mandaat binnen te graaien was het nooit teveel. Integendeel hoe meer mandaten hoe meer in zijn pocket De christelijke arbeider kon hem niets schelen als hij maar de Euro’s kon binnenhalen , dat was het enige die voor hem telde? Principes had hij niet en opvoeding nog minder. Hij heeft gedurende minimum 40 jaar van alles geprofiteerd en nu is hij weggegaan Dat zijn ziel in vrede mag leven maar ik denk als er een god bestaat dat hij ferm zal branden

 3. En dan nu het goede nieuws: op één week tijd is de werkloosheid in België met 4,3 % afgenomen. Dit is te verklaren door de massa vrijgekomen bestuursmandaten die Jean Luc het Graaierke bekleedde.

 4. Wat zijn wij toch zuurpruimen ! Vriend en vijand van de Jean en de Luc Dehaene , die zich correcte politiekers noemen zijn ontroerd , geschokt en hebben niets dan lof over deze grooote Belgische politieker die nu herleid is tot een stoffelijk “overschot” . Tegenover al die lofbetuigingen lees ik enkel drie contra’s en dan nog wel in Golfbrekers .Het zou een zakkenvuller zijn , profiteur , mandatensnoeper, leugenaar . Hij heeft dat trouwens bevestigd volgens Raymond want moest hij terug in de politiek gaan dan werd hij socialist , voor nog meer graaiwerk. Wel …die drie contra’s hebben overschot van gelijk .

  • Maar het volk is laf ze durft de waarheid niet zeggen zeker niet bi een dode maar ik zeg het toch Dehaene is een van de grootste krapuls in België een van de grootste graaiers in Europa en dat allemaal in naam van de christelijke arbeidersbeweging en als er een rechtvaardige god bestaat wat ik hoop dan zal hij eeuwen aan een stuk branden in de hel

 5. Grafschrift voor Jean Luc,
  Hier rust den dikke
  Zijn geld zullen ze niet pikke
  Het staat met 4 bouten vast
  Vanonder in zijn kleerkast.

Reacties zijn gesloten.