“In eer en geweten”…

mediamanipulatie… een loopje nemen

Uitgeverij Pelckmans in het defensief

“Beste
Als bedrijf moet je soms in eer en geweten moeilijke beslissingen nemen, en het afscheid van Karl Drabbe was er zo één. Dergelijke communicatie betreft de meest persoonlijke relatie tussen een werkgever en zijn medewerker, en hoort niet thuis op het marktplein.
Tijdens de voorbije dagen ontstond op sociale media een ongefundeerd opbod van speculatie en ideologische recuperatie die op zijn zachtst gezegd een loopje neemt met de werkelijkheid. Daarom voel ik me nu verplicht om de puntjes op de i te zetten.

Een ontslag nemen wij niet lichtvaardig op. De jongste tijd verliep de samenwerking met Karl Drabbe moeizamer. De meerwaarde van zijn netwerk als uitgever staat buiten kijf, maar de vele andere aspecten van het uitgeverswerk schoten steeds weer te kort.
Herhaalde gesprekken met Karl Drabbe brachten hiervoor geen oplossing. Uiteindelijk was er geen andere mogelijkheid dan de samenwerking te beëindigen.

Deze beslissing is niet politiek gemotiveerd. De politieke en levensbeschouwelijke overtuiging van onze medewerkers behoort tot de privésfeer en die respecteren wij in ons bedrijf. De ideologische overtuiging van Karl Drabbe is ons sinds vele jaren genoegzaam bekend.

Deze beslissing heeft niets te maken met de inhoud van het boek van Wim van Rooy, zij het dat de redactionele begeleiding door Karl onvoldoende was. Na grondige analyse hebben wij besloten dit boek, waarvan wij de tekst in mei jongstleden van de auteur ontvingen, niet uit te geven. Het aantal discriminerende en schofferende passages overschaduwde het maatschappijkritische doel van dit essay van 600 bladzijden. Een constructief gesprek hierover met de auteur bleek onmogelijk. Midden juli hebben we besloten – samen met Karl – om het boek niet te verbinden met het imago van onze uitgeverij.

Bij Uitgeverij Pelckmans werken 80 mensen dag in dag uit aan de uitbouw van een uitgeverij die creativiteit, pluralisme en innovatie wil bevorderen. Mijn persoonlijk engagement tegenover hen, om met de uitgeverijen Pelckmans, Polis en Abimo een vooraanstaande plaats in te nemen in het uitgeverslandschap, is de laatste dagen alleen maar sterker geworden.

Ik kijk ernaar uit om hier samen met u aan te werken.
Met vriendelijke groet
Thom Pelckmans
Gedelegeerd bestuurder”

Waarover men niet spreekt

Vlaanderen is stilaan het Noord-Korea van de politieke correctheid aan het worden

12 gedachten over ““In eer en geweten”…

 1. Ik meen te mogen begrijpen dat het boek van Wim De Rooy, volgens de gedelegeerde bestuurder moest ontdaan worden van waarheden, om de lezers een rad voor de ogen te draaien. Dit getuigt zeker niet van enig pluralisme van de uitgeverij en laat duidelijk de druk van buitenaf zien. Met zulke uitgevers kan dus best geen zaken worden gedaan.

 2. De meeste schofferende en discriminerende passages staan nog altijd in:
  Het Bedrijfshandboek voor de Vernietiging van de Mensheid, kortweg
  de koran.!!!
  http://tinyurl.com/plhcawp
  Wellicht is het handig dat directie en personeel van Uitgeverij Pelckmans
  dat voor eens en voor altijd tussen de oren proppen!
  Boeken met gefundeerde kritiek verbieden in de 21e eeuw…
  ZUM KOTZEN.
  Zoals ze bv. in Duitsland zeggen:
  Sind Sie bescheuert oder was?

 3. Een verrader en politieke prostitué die zit te lullen over “in eer en geweten”!!!
  Iedere Vlaming weet nu wat er te doen is=boycot!!
  Dit geldt ten andere ook voor de boekenbeurs, waar ik al jaren niet meer na toe gaan.

   • Andere bloggers ook, en daar verschijnen de reacties direct, zelfs in vele kranten…

    • Dat kan hier dus niet. Reacties worden niet automatisch op de blog geplaatst. Ik moet fysisch aanwezig zijn, aan mijn pc zitten. Zoals ik ook fysisch moet aanwezig zijn om bij mijn gezin te zitten, in de tuin te werken, te klussen, op bezoek gaan, boodschappen doen enz.

     Dachten jullie dat hier een bataljon secretaresses de boel draaiende houdt?

     • Alle begrip voor die privé toestanden alleen vind ik het vervelend dat na een ‘reactie stop’ van enkele uren plots heel wat reacties binnenkomen waardoor er sommigen niet gelezen worden omdat ze uit het lijstje verdwenen. Er zit dan niets anders op dan alle artikelen, die je al las, terug te overlopen.
      Ik weet het u hebt het probleem al eens aangekaart maar er valt niets aan te verhelpen.

     • Kijk, mirakels bestaan niet. Ray had, nadat hij inzag dat hij niet dagelijks de reacties kon plaatsen, wegens… een eigen leven buiten Angeltjes … de beslissing genomen de reacties twee maal per week te bundelen. Hier worden ze wel degelijk dagelijks geplaatst bij het daarbij horende artikel. Als ik aan de pc zit onmiddellijk. Vanaf het moment dat ik verplicht word hier mijn bed bij te zetten, dan stop ik ermee.

Reacties zijn gesloten.