# Ik ben Filip #

Over een politieke moord en flamofobie

Een booslim gaat door het lint en knalt Filip De Winter op klaarlichte dag neer. Op slag dood. In de media wordt vol afschuw gereageerd en al snel is de hashtag #ikbenFilip trending. Menig journalist en politicus vervangt z’n avatar op de sociale media in een foto van Filip De Winter en alle redacties ten lande hangen de leeuwenvlag uit. Sportmanifestaties houden een minuut stilte, waarna de toeschouwers spontaan de Vlaamse Leeuw inzetten. Daags daarna worden de kranten voor de gelegenheid op geel papier gedrukt. Yves De Smet en Bert Anciaux loven de vrije meningsuiting en sporen de militanten van Vlaams Belang aan om zeker niet op te houden met de uitoefening van dat recht. Sterker nog, het Vlaams Belang wordt opgevoerd als steunpilaar van de Westerse vrije samenleving. Björn Soenens twittert een selfie die hij in 2014 nog maakte met De Winter, Walter Pauli linkt op zijn Facebook naar een uitvoerig diepte-interview dat hij van de man afnam en Hugo Camps’ vlammende column over gewelddadige moslims en gekleurd straattuig gaat viraal.

De potjes koken over. Kenny Van Paupergem, een Vlaams Belang-militant uit de Bijstandsstraat in Goorzele, dringt een moskee binnen en opent het vuur. Balans: 13 doden en 20 gewonden. Vreselijk. Alweer Yves De Smet en Bert Anciaux, ditmaal bijgetreden door Meryem Almaci en Bruno Tobback, zijn er als de kippen bij om te verklaren dat Kenny een geïsoleerd geval is. Men benadrukt dat het Ware Vlaams-nationalisme vredig en verdraagzaam is. Ontdaan van elke context wordt de ‘Nooit Meer Oorlog’-slogan van het IJzertestament opgerakeld om die stelling kracht bij te zetten. Een flamofobe cynicus op Twitter maakt een allusie op de collaboratie en ontketent daarmee een storm van protest. Youssef Kobo en Ico Maly pareren met verwijzingen naar de Handzjar Divisie, het moslimlegioen van de SS, en benadrukken terloops dat christenen de grootste slachtoffers van de kruistochten waren. De tweet wordt onmiddellijk gerapporteerd, en het account geblokkeerd. Bleri Lleshi wordt uitgebreid geïnterviewd in de live-uitzending van de VRT. Lleshi legt haarfijn uit hoe zijn toonaangevend onderzoek aantoont dat deze vreselijke misdaad eigenlijk een ongeluk is, en we Kenny niet als dader, maar als slachtoffer moeten beschouwen. Een ongeluk dat vermeden had kunnen worden door meer subsidies toe te kennen aan de Vlaams Belang Jongeren en de NSV!, en door Vlaams Belangers minder te discrimineren op de arbeidsmarkt, bij sociale verkiezingen en in het verenigingsleven. De slachting van 13 onschuldige moslims door een lone wolf die het Ware Vlaams-nationalisme niet begrepen heeft, is het onmiddellijke gevolg van het neoliberale besparingsbeleid van de Vlaamse en federale regering. Er moeten dringend meer speelpleintjes in blanke wijken komen, en meer dialoog met extreemrechtse organisaties als Blood & Honour en BBET. De enkeling die het 70-puntenplan vrij interpreteert en er haatdragende boodschappen meent in te lezen, heeft geen oog voor de tijdsgeest en culturele context van deze Heilige Schrift of erger nog, wil het Vlaams-nationalisme moedwillig in een slecht daglicht zetten. ‘Eigen volk eerst’ betekent eigenlijk ‘De wereld is een dorp’.

Tom Van Grieken krijgt als voorzitter van de Vlamingenexecutieve een uitgebreid forum in de media en wijst erop dat hij onlangs via Music For Life 2500 euro schonk voor de vzw Moeders voor Moeders. Wie nu nog een associatie durft te maken tussen Kenny en het Vlaams-nationalisme, getuigt van diepgewortelde flamofobie. Bert Anciaux komt diezelfde week nog met een wetsvoorstel op de proppen om elke negatieve berichtgeving over het vlaamsnationalisme strafbaar te stellen.

Tenslotte insinueren Blokbuster en AFF/Verzet dat de aanslag van Kenny wel eens een inside job van de PS zou kunnen zijn, die de publieke opinie op een zodanige wijze wil manipuleren om zo opnieuw aan de macht te komen. Parallellen met de jaren ’30 onder Stalin legio. Blokbuster legt uit hoe Kenny’s tante ABVV-afgevaardigde is en op Facebook fan is van Elio Di Rupo. Duidelijker kan het niet zijn. Bovendien linkt AFF naar een hele waslijst opsporingen en criminologische statistieken om het gewelddadige karakter van moslims te illustreren en zo de actie van Kenny binnen de juiste, geringe proporties te kaderen.

doorbraak_logoXavier Everaert is doctoraatsstudent in de rechtseconomie aan de Universiteit van Turijn.

Doorbraak

Doodsbedreigingen

4 gedachten over “# Ik ben Filip #

  1. En toen??? werden we wakker. Goed dat dit stuk onder de noemer humor valt, Of Filip Dewinter dit om te lachen vindt is nog maar de vraag. Alleszins een zeer leesbaar stukje.

Reacties zijn gesloten.