Idee voor het opruimen van afval

Wi-Fi Trash BinTwee jonge uitvinders uit India hebben een geniaal product bedacht om zowel gratis wifi-internet te bieden alsook het afvalprobleem te verhelpen. Elke keer als iemand afval in de wifi-prullenbak gooit krijgt die persoon 15 minuten gratis internet. De internet-prullenbakken zijn op meer dan 60 plaatsen, zoals bij bioscopen en muziekfestivals, gebruikt in Bombay.

Eenieder die in Spanje woont, weet dat niet elke Spanjaard – jong en oud – het zo nauw neemt als het aankomt op het weggooien van afval. Het maakt vaak niet uit hoeveel prullenbakken er staan en hoe vaak deze worden leeggemaakt, het afval wordt toch vaak (het lijkt wel een traditie) naast de prullenbak op straat gegooid. Datzelfde gebeurd ook in India waar twee jongens een idee hadden en dat hebben uitgevoerd: een wifi-prullenbak.

Het idee was dat als iemand afval weggooit in de moderne prullenbak, deze persoon dan 15 minuten gratis internet krijgt. De jonge uitvinders kwamen op het idee toen zij bij meerdere concerten en muziekfestivals vanwege de slechte mobiele verbindingen geen berichtjes en foto’s konden versturen. Daarnaast ergerden zij zich aan het zomaar weggooien van al het afval tijdens deze concerten waarop het idee werd geboden om in een klap deze twee problemen op te lossen.

De wifi-prullenbakken kosten zo’n 1.300 euro en zijn voorzien van een scherm waarop een code verschijnt elke keer als er afval in de prullenbak wordt gegooid. De persoon die het afval weggooit in de prullenbak krijgt daarna in een straal van 50 meter voor 15 minuten gratis internet.

Aangezien er in Spanje ook nog steeds een groot afval probleem is en niet op alle plaatsen gratis wifi-internet en wifi hot spots te vinden zijn, zouden deze moderne prullenbakken ook in dit land wel eens een succes kunnen worden. Voorlopig heeft het bedrijf ThinkScream, wat de twee 26-jarige jongens hebben opgezet, geen plannen om buiten India te gaan leveren maar wie weet in de toekomst.

Met dank geleend bij Spanje Vandaag