Hugo Portiers: terugblik

Hugo Portier

Mijn moeder, het VB en het Vlaams Nationaal Zangfeest.

Het is aanstaande maand moederkensdag in Antwerpen. En dat doet me ook denken aan een zware anekdote na een Zangfeest in Flanders Expo. Ik was zo moe na heel de miserie van de onafwendbare verzegeling van het Sportpaleis en de verhuis naar Flanders Expo dat ik niet in de gaten had wat zich afspeelde in een zaal na het einde van het Zangfeest.

Iemand stond luidkeels af te geven op het VB. Moeder heeft zich nooit in het openbaar gemengd met vader als ANZ voorzitter. Vader was overleden en nu deed ze het wel. Ze schoot naar de vrouw die luidkeels het VB schoffeerde. Het was de vrouw van de regisseur Herman Slagmulder.

Moeder riep luidkeels dat het ook Vlamingen waren en we ze nodig hadden in de Vlaamse strijd. En zo ging ze verder. De vrouw van Slagmulder kroop in elkaar toen moeder nog zei dat ze de vrouw was van Valeer Portier.

Later, beste lezer, hebben er enkelen gepoogd, waaronder Slagmulder met de steun van Anciaux en anderen – het verraad in eigen rangen – weet je, het Zangfeest om te vormen tot een Zangnamiddag , om naar koren te komen luisteren. Geen toespraak, geen bindteksten, geen strijdliederen. Ik heb dat kunnen verhinderen en dan heeft de Koorfederatie zich afgescheurd van het ANZ en daardoor het ANZ bijna ten gronde gericht.

Paul Cordy schrijft in het boek ’75 jaar Vlaams Nationaal Zangfeest’: “Het is wellicht de ironie van de geschiedenis dat het voorzitterschap van vader Portier begon met een voor het ANZ levensbedreigende afscheiding en dat zoon Portier aan het einde van zijn voorzitterschap een al even levensbedreigende afscheiding te verwerken kreeg. Het zegt wellicht veel over de West-Vlaamse keikoppen Portier dat ze ondanks de moeilijke situatie toch hebben doorgezet.”

Bijhorend ben ik van mening dat BDW bezig is de N-VA kapot te maken. Ik heb vrienden in de N-VA en ik heb helemaal geen binnenpretjes dat de N-VA gestadig achteruit gaat. Ik hoop dat er anderen zullen opstaan in de partij die in 2024 niet zullen onderhandelen met de PS over het onmogelijke confederalisme maar met het VB vanuit het Vlaams Parlement de Vlaamse onafhankelijkheid zullen uitroepen.

Hopelijk zullen we dus ook kunnen zeggen dat we de N-VA nodig hebben.

Hugo Portier, Ere voorzitter ANZ.

1 gedachte op “Hugo Portiers: terugblik

  1. Zolang BDW aan het bestuur zit is er geen kans. Hij is niet alleen een machtspoliticus geworden maar een een man met een trechtergeheugen nl ik weet het best hoe de NVA het moet aanpakken. Het zal een bitter ontwaken worden.

Reacties zijn gesloten.