Hoeveel tijd wordt Bolsonaro als Braziliaans president gegund?

De bronafbeelding bekijkenOef! Er komt een tweede stemronde voor de presidentsverkiezingen in Brazilië.  Het was nipt.  Zeer nipt.  Bijna de helft van de Brazilianen stemde voor deze man, die vindt dat er met dictatuur absoluut niets mis is, Adolf Hitler de hemel in prijst, homo’s verwenst en de hoge criminaliteitscijfers wil bestrijden door elke burger een wapen te laten dragen..

Is de opwarming van de aarde in Brazilië toegeslagen?  Lijden ze daar massaal aan hersenverweking?  Of werd er een hallucinerend stof aan het drinkwater gevoegd?

De vraag is niet of Bolsonaro de tweede stemronde wint, de vraag is hoe lang hij die zal overleven. Op 6 september heeft hij een mesaanval amper overleefd. Intussen doen geruchten over verkiezingsfraude de ronde.

Maak kennis met de Jair Bolsonari.  Vandaag mag hij zich nog niet president van Brazilië noemen; hij kreeg met 46.7% net niet de absolute meerderheid der stemmen.
Op 28 oktober is de tweede ronde; dan moet hij het opnemen tegen Fernando Haddad van de linkse arbeiderspartij (PT). Die kreeg in de eerste ronde 28.37% en op de derde plaats stond de links-liberale Ciro Gomes. Alle andere kandidaten moesten in het stof bijten.
Tenzij er een spijtig ongelukje gebeurt heeft Bolsonaro de meeste kans op de presidentsbenoeming van het grootste en belangrijkste Latijns-Amerikaanse land met 210 miljoen inwoners. Bolsonaro is 63, zat 27 jaar in het Braziliaanse parlement, kon slechts twee wetsvoorstellen realiseren en kreeg naam en faam bij voor-en tegenstanders als duidelijke fan van de voormalige Braziliaanse militaire dictatuur (1964-1985). Zijn uitspraak op televisie is legendarisch: “De dictatuur had er 30.000 moeten ombrengen.” Hij ziet er geen graten in minderheden, zoals homo’s, te beledigen en is tijdens tv-debatten “nogal” agressief. Om het politiek-incorrecte portret te vervolledigen vindt hij onomwonden dat Hitler “een grote strateeg was”.

Zijn adjudant (opvolger) is de legergeneraal Hamilton Mourão, die meermaals voor een militair ingrijpen ijverde. Wapens fascineren Bolsonaro; hij wil doorzetten dat iedere Braziliaan, die het wenst, zich een wapen moet kunnen aanschaffen om zich tegen inbrekers te verdedigen. En de politie krijgt wat hem betreft een blanco cheque bij de uitvoering van hun ambt.

Bolsonaro wil uit de “communistische” VN uittreden en het Amazonewoud mag vrij geëxploiteerd worden, als hij het voor het zeggen heeft. En de Braziliaanse oer-inwoners moeten niet meer rekenen op “een centimeter meer” voor hun reservaten.

Afbeeldingsresultaat voor jair bolsonaro cartoonDe Brazilianen hebben hun buik vol van de politiek.  13 miljoen zijn werkloos.  De regering wordt van corruptie verdacht.  De vruchtbare grond, waar Bolsonaro op teert.  Eén van zijn zonen had al een onderonsje met voormalige Trump adviseur: Breitbart-Bannon.