Hoe veilig is onze democratie?

“…Als ik vaststel dat het ganse Westen nu in onrust verkeert, en dat nagenoeg alle westerse staten problemen kennen tussen het establishment en grote delen van de bevolking, en dat in veel staten de media het establishment liever steunen dan er kritiek op te uiten, dan moet men op basis van deze uitgangspunten toch naar de samenhangen durven vragen.

Waarom doet er zich aan Europese, of nog algemener aan westerse zijde, inclusief de VS, een dergelijke toestand voor? De rechtsstaat heeft in vele gevallen niet meer de betekenis, zoals ik ze als voormalig West-Duits jurist heb aangeleerd gekregen, namelijk dat politici, of de staatsman of –vrouw, onder de wet staan en de wetten onvoorwaardelijk moeten respecteren, ook als het niet mooi oogt op Europees vlak, en ook als het tegen de eigen belangen ingaat.

De politicus was niet meer dan de vertegenwoordiger van het volk. Maar die waarneming heb ik vandaag niet meer. De kloof in de maatschappij leidt ook in andere Westerse landen tot een crisis van de democratie en tot hiertoe werden geen middelen gevonden om hieraan te verhelpen….”

voormalige Verfassungsschutz-baas Hans-Georg Maaßen in een interview in het Duitse conservatieve Cato-Magazin.

In dit verband voegen wij graag deze passende uiteenzetting van Maaßen bij: “Hoe veilig is onze democratie?” Een terechte vraag, zeker nu, zeker nu een virus misbruikt wordt om onze vrijheden aan banden te leggen. Een meer dan terechte vraag vermits wij moeilijkheden ondervinden om de video blijvend te kunnen insluiten. Mocht hij niet (meer) zichtbaar zijn, dan kan u hem wel via dit bruggetje bekijken. Een aanrader!

Maaßen refereert bij het begin van zijn toespraak naar zijn eigen persoonlijke belevenissen, (zie vorige artikels onderaan), en stelt dat het thema veel met zijn voormalige opdracht als voorzitter van het Bundesverfassungsschutz te maken heeft, nl. de grondwet te beschermen: de grondwet, niet de staat, niet de regering”. En dat centraal binnen een vrije democratie de heerschappij van het recht staat, waarbij allen onder hetzelfde recht staan, zoals het normaal is bij een volkssoevereiniteit: de heerschappij van het volk. Of duidelijker: de heerschappij door het volk en voor het volk.

En Maaßen verwijst ook nog naar het verleden, naar de voormalige DDR, waar het tegenovergestelde het geval was.

Ondertiteling en geaut. vertaling alsook de geschreven tekst via icoontjes onderaan.

1 gedachte op “Hoe veilig is onze democratie?

  1. Democratie, de macht aan het volk is een lachertje. Alleen de macht telt zowel in justitie, politiek, sport en wetenschappen. Al dezen hebben het voor het zeggen en wie dit niet gelooft is een naieveling. Het zal een bitter ontwaken worden zelfs voor degenen die nu de westerse .waarden ontkennen op grond van de verlichting Op termijn worden zijzelf geslachtofferd want hoe men het draait of keert ons bestaan is een vallen en opstaan.

Reacties zijn gesloten.