Hoe een luiaard onmisbaar blijkt te zijn

ProfHoe een luiaard onmisbaar blijkt te zijn

De wetenschap staat niet stil.  Zonder dat wij er ons van bewust zijn is gebleken en bewezen dat lui-zijn het immuunsysteem versterkt.  Moet lui-zijn aangemoedigd worden? Komen er kweekcentra voor luiaards? Is de tijd rijp voor een luiaardencultus? Meer specifiek: moeten luiaards geschoren of geplukt worden om de nuttige stoffen uit de haren te extraheren?

Onze dienst Fauna en Flora, afdeling Wetenschappelijk onderzoek, zocht het voor u uit:

Hier heb je hem: de drievingerige luiaard.
Foto Thinkstock

De luiaard is lui, maar onderhuids gebeurt er heel wat. Zijn vacht bevat stoffen met een sterke werking tegen o.a. bacteriën. Onderzoekers menen er nieuwe geneesmiddelen, waaronder antibiotica en kankerbestrijdende middelen uit te kunnen halen.
Uit een studie in het tijdschrift PLOS One blijkt dat de vacht van luiaarden een rijke verzameling schimmels bevat, die in een later stadium effectief zouden kunnen ingezet worden tegen bacteriën, borstkankercellen en de parasieten die malaria en de ziekte van Chagas veroorzaken.

plasmodium falciparum

De studie onderzocht de vacht van drievingerige luiaards in Panama’s Soberanía National Park. Ze vonden een brede waaier aan schimmels en testten 84 extracten op hun activiteit tegen ziektekiemen. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de stoffen  de groei van parasieten en kankercellen halveerden.
Twee extracten bleken erg actief tegen plasmodium falciparum, de parasiet die malaria veroorzaakt, vijftien extracten tegen borstkankercellen, en acht tegen trypanosoma cruzi, verantwoordelijk voor de ziekte van Chagas.

trypanosoma cruzi

Nog eens 20 extracten blijken antibacteriële eigenschappen te bezitten, waarvan vijf tegen gramnegatieve bacteriën, die steeds resistenter worden tegen bestaande antibiotica.

Wetenschappers zien in de ontdekking een bevestiging van de dringende noodzaak om de biodiversiteit te beschermen. Gelukkig dat wij al een stapje verder staan.  Met de opendeuren-politiek van de EU krijgt eender welk specimen dat aan bovengenoemde beschrijving voldoet, hier een status van beschermde diersoort.

Professor

 

2 gedachten over “Hoe een luiaard onmisbaar blijkt te zijn

  1. Kweekcentra voor luiaards hebben wij al genoeg in Belgie onder de naam OCMW met mijn verontschuldigingen tegenover mensen die WEL willen werken ! Tafelschuimers, avonturiers , beroepswerkschuwers en heel die tsunami die bij de gratie van O.L.H. Heer en Europa het land overspoelen zouden dus onderhuidse extracten kweken voor het bestrijden van kwalen allerhanden. Er werd slechts een studie gedaan bij drievingerige luiaarden moet ge niet afvragen hoe groot het success zal zijn bij vijf-vingerige luiaarden.

  2. Misschien kan het bericht wereldkundig gemaakt worden dat OCMW-parasieten levend gevild zullen worden in labo’s teneinde de dierenproeven een halt toe te roepen. De aangetroffen stoffen zouden gebruikt worden om de zieke actieve werknemer opnieuw fit te maken. Met goedkeuring van de partij van de dieren.

Reacties zijn gesloten.