Hij stond erbij en hij keek ernaar

Afbeeldingsresultaat voor klimaathysterie
Afbeeldingsresultaat voor gui van gorp

Hij, Gui van Gorp op facebook. Een pareltje!

Tot mijn niet geringe verbijstering trok er zojuist een – naar ik aanneem – klimaatbetoging voorbij mijn deur. Heel zeker ben ik niet want vooraan liepen een paar gedrogeerde idioten die als apen op en neer sprongen en onverstaanbare kreten slaakten. Misschien verstond ik er zo weinig van omdat ruim 90% van de meegedragen bordjes en plakkaten ook in het Anglikaans waren. Ik voelde me derhalve niet aangesproken maar dat zal dus wel aan mij liggen…


Bij de kop van de stoet situeerden zich ook de kleuters, de pubers, de scholieren, de studenten en andere ‘jongeren’. Er waren ook wat gekleurde mede-aardklootbewoners van de partij trouwens. Tussen deze luidruchtige infanterie had zich de cavalerie gemengd, bestaande uit een twintigtal bakfietsen dewelke (voor een deel) werden aangedreven door karikaturale groenen: ongewassen, vies gekleed en met rattenstaartenhaar. De achterhoede werd gevormd door een stel opa’s en oma’s. In tegenstelling tot de kop van de bende die de ganse breedte van de straat opeiste, inclusief de voetpaden (wat de politie blijkbaar fijn vond), drentelden de grootouders – dun gezaaid en sommigen gehuld in een wit hesje – in het midden van de rijweg.


Eén opvallend grote slogan was uitzonderlijk toch in het Nederlands, pour le besoin de la cause. Hij deed namelijk de wereld kond: ‘Nationalisme versnelt de klimaatopwarming’! Wie me dat kan uitleggen, mag zich steeds melden voor een lezing: ik zorg voor zaaltje en kritisch publiek.


Uiteraard volgde na dit alles een steeds langer wordende rij auto’s, bestelwagens, trams en ander verkeer, net zoals in de zijstraten. Maar het was allemaal ‘voor de goede zaak’ en dan moet je een beetje luchtvervuiling voor lief nemen.


Meer dan ooit ervan overtuigd dat de zotten nu definitief de leiding van het gesticht hebben overgenomen, hebben we dan maar een troostend aperitief tot ons genomen: op het klimaat (waarmee het overigens goed gaat, dank u).