Het WEF zendt zijn missionarissen uit

MOETEN DE BOEREN WEG VOOR TRISTATE CITY?

In een Nederlandse krant (ik weet niet dewelke, ik heb de foto gepikt van Twitter) verscheen een artikel over ‘Tristate City‘. De schrijver is Peter Savelberg, die de bedenker van dit stedennetwerk is. Naar ik ergens heb gelezen geldt Savelberg als een ‘visionair’.

‘TristateCity’ is een bundeling van alle steden in Nederland, Vlaanderen en het Ruhrgebied (Duitsland), met als doel de creatie van een performante wereldstad die kan wedijveren met andere wereldsteden, zoals Shangai of Los Angeles.

Dit project wordt inhoudelijk en financieel gesteund door het Nederlandse bedrijfsleven, institutionele beleggers (pensioenfondsen e.d.) en projectontwikkelaars (uiteraard!!!). In het krantenartikel lezen we verder dat ook de Nederlandse overheid geïnteresseerd is in het project. Ook bij ons zou de interesse groeien.

Peter Savelberg houdt bij hoog en bij laag vol dat zijn project geen uitstaans heeft met het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid. Maar elders staat te lezen dat de voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, Bart-Jan Oplaat, daar anders over denkt. Hij ziet zelfs grote overeenkomsten tussen de stikstofkaart van de overheid en de Tristate map. “Die kun je bijna 1-op-1 over elkaar leggen”, stelt hij. Zo oppert de stikstofkaart van de overheid een grote reductie in Limburg – voornamelijk rondom Maastricht. Bijna heel die provincie kleurt paars en groen, wat correspondeert met tot 47 en tot 95 procent reductie in die gebieden, oftewel: daar moeten boeren verdwijnen.

Op de Tristate-kaart is in diezelfde regio te zien dat daar een aantal grote steden gevestigd zal zijn. Is het het dan ook toeval dat bedrijven als Dokvast, een investeringsbedrijf in slim en duurzaam vastgoed, zich gaat vestigen in het Limburgse Echt-Susteren “omdat dit onderdeel is van de Tristate City”, zoals staat te lezen in een rapport op hun site.

De boeren doen er goed aan dit dossier in het oog te houden, al lijkt het project ‘Tristate City’ in tegenspraak te zijn met de uitbreiding van het aantal natuurgebieden. Anderzijds hanteren de Vlaamse en Nederlandse overheden wel héél strenge stikstofnormen . In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, worden die niet opgelegd door de EU. In Wallonië worden overigens geen strenge normen opgelegd: omdat Wallonië geen deel uitmaakt van ‘Tristate City’? Let wel: dit project is geen deel van het officiële beleid. Nog niet…?

Wim De Winter op fb

Bron: https://deanderekrant.nl/nieuws/tristate-city-network-wil-nederland-omtoveren-tot-slimme-wereldstad-2022-09-03