Het ware gevecht achter Zwarte Piet

pietenkostuumHet ware gevecht achter Zwarte Piet

“Ondanks de mediahype is de steun voor Zwarte Piet nog enorm groot in Nederland. En toch gaan fabrikanten en retailers dus overstag met het niet afbeelden van Zwarte Piet en inmiddels ook Sinterklaas. De reden hiervoor is heel simpel: in de commercie probeer je maximale afzet te behalen. Dus als 15 procent klaagt over een Zwarte Pietafbeelding, kun je die maar beter weglaten. Ik misgun de bedrijven hun winst niet, maar heb twee opmerkingen.

Allereerst zou ik het wel mooi vinden als een bedrijf dat groot is gemaakt door en binnen Nederland, ook wat aan ons cultuurbehoud zou doen. Ten tweede ligt de reden dat grote bedrijven Zwarte Piet (en Sinterklaas) laten vallen niet zozeer in het feit dat voornoemde kleine protestgroep zo luid is, maar dat de rest zo verdomd stil is. Laten we eerlijk wezen, als u een bedrijf runt en 15 procent van uw klanten ageert tegen uw type verpakking en de andere 85 procent maalt er niet om, dan luistert u naar de 15 procent. Laat de 85 procent wel van zich horen, dan zal de fabrikant juist voor deze groep gaan en niet voor de 15 procent. We kunnen bedrijven zoals Hema, Perfekt, Bolletje en dergelijke aanvallen op het wegmoffelen van Zwarte Piet, maar het is onze eigen fout.”

Tot enkele jaren terug was het Sinterklaasfeest met al haar zwarte Pieten geen enkel probleem. Iedereen vierde mee en de kinderen genoten met volle teugen. Maar opeens was daar een uiterst kleine, maar ook uiterst hoorbare groep mensen die op zoek zijn naar dingen die hen kwetsen.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of deze groep heeft er bezwaar tegen. Zij eisen dat het leed waaraan zij lijden onmiddellijk erkend wordt en dat het aanstootgevende element direct verwijderd wordt. Zo kwam ook Zwarte Piet onder vuur.  Lees verder…

Uit de oude doos:  een video hoe een stad de Sint met zijn Zwarte Pieten verwelkomt met een volksfeest: van klein tot groot, van politie, over leger, naar burgemeester en heel de bevolking.

‘Een jaarlijks terugkerend bezoek dat toen nog meer in stand werd gehouden door tradities dan door commerciële achtergronden”.    En dat nog niet verziekt werd door de poco wens onze eigen cultuur uit te roeien.

1 gedachte op “Het ware gevecht achter Zwarte Piet

  1. Ik heb het al eens geschreven , de oplossing is een “AsielPiet” die is vrijwel door iedereen bemind , vooral bij de simpelen !

Reacties zijn gesloten.