Het raadsel van het afgesneden oor

Enkele dagen geleden werd het raadsel van Van Goghs afgesneden oor opgelost.  Hij gaf zijn oor aan een Franse boerendochter, Gabrielle Berlatier.  Zij was 18 en werkte als meid in een bordeel in Arles om haar doktersrekeningen te kunnen betalen.
Zij werd voor hondsdolheid behandeld in het Institut Pasteur, Parijs, na een hondenbeet op 8 januari 1888.  De poging om de wonde met een gloeiend strijkijzer uit te branden, zorgde voor een zwaardere verminking en verzwakte de jonge vrouw.   Een inenting tegen hondsdolheid redde echter haar leven.

Van Gogh was getroffen door haar lot en daarom schonk hij haar zijn oor.    Wat hij daarmee wou bereiken en wat voor nut een afgesneden oor heeft bij de genezing van littekens is ons een raadsel.  Gabrielle Berlatier trouwde en leefde lang (en gelukkig).
Vincent van Gogh verbleef na zijn tijd in het Zuidfranse Arles een jaar in een kliniek voor zenuwzieken. Hij stief op 29 juli 1890, nadat hij zich een kogel door zijn borst gejaagd had.

Zou generaal Öztürk zich door Van Gogh laten inspireren hebben?  En zal hij zich ook met een kogel van het leven benemen?

 

6 gedachten over “Het raadsel van het afgesneden oor

 1. Wat erger is ,hij heeft ook een verband tussen zijn benen . Hij zegde tegen Erdogan …kust mijn kl…..

 2. De kans is groot de de gelijkenissen met “het lot” van Van Gogh groot zijn, met dit verschil, dat Van Gogh het zichzelf aandeed.

 3. En de gelijkenissen tussen moslim zenuwzieken en Van Gogh? Hij schilderde landtaferelen. Zij zorgen ook voor kleurrijke taferelen, maar dan bloederige.

 4. Een kleine anekdote :
  Begin jaren 90 was ik in Arles en deed er een stadswandeling met een gids.
  Deze verklaarde dat men in Arles geen enkele schilderij had van Van Gogh.
  Men had er wel één gevonden op een zolder alwaar het diende als schutsel, vervolgens werd het verkocht voor een appel en een ei.. ..en nu hangt het in Moskou in het Poeskin museum, en de waarde ervan was niet te schatten!!!!(volgens de gids).
  Wat generaal Öztürk betreft(zie foto) moet men kijken in zijn verleden om te weten waardoor hij zich heeft laten inspireren of beter gezegd laten misleiden!!!

Reacties zijn gesloten.