Het Paleis moeten de handjes teruggeven

Congo eist afgehakte handjes terug van België

Het idee van Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Elke Sleurs, om kunstwerken die eind achttiende eeuw door het Franse leger meegenomen zijn uit het toen nog onbestaande België heeft de Congolese Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Mboko Tikoto, aan het denken gezet. Hij eist nu dat de Belgische Staat alle negerhandjes die tijdens het koloniale bewind werden afgehakt, terugkeren naar Congo.

De handen van Congolese kinderen werden tussen de jaren 1890 en 1910 afgehakt indien de hoeveelheid rubber die werd opgehaald niet voldeed aan de verwachtingen van de Belgische koning Leopold II. De handen werden gerookt en opgestuurd naar de Belgische aannemers ter telling. Per dag werd ongeveer een ton aan afgehakte handen geteld.

De afgehakte handjes bevinden zich nu nog steeds in het koninklijk paleis in Brussel, als muurversiering of asbakken in één van de vele salons in het paleis. De Congolese politicus Mboko Tikoto dringt er al een tijdje op aan dat ons land de afgehakte handen teruggeeft. Met de eis van Elke Sleurs om Franse kunstwerken terug naar België te halen, wil hij nu ook zijn wens doorduwen.

Met dank geleend bij TV Olen

8 gedachten over “Het Paleis moeten de handjes teruggeven

 1. Het zou me niet verwonderen dat sommige van die afgehakte handjes , vooral deze met scherpe nagels werden aangepast om dienst te doen als ruggenkrabber voor koningklijke hoogheden

 2. Het handjes afhakken is een islampraktijk en werd in Congo gepraktiseerd door de Arabische slavenhandelaars. Groot-Brittannië heeft het fabeltje van de rubberhandjes gelanceerd omdat ze naast de Congo grepen. Leopold met de baard was namelijk een tikje vlugger geweest. En zeg nu zelf : wie hakt er nu de handen af van zijn werkvolk? Als ze al niet genoeg rubber produceerden, zal het met één hand zeker niet in orde gekomen zijn. Dus…
  Best een beetje nadenken; dat is trouwens gratis:-)

   • Inderdaad mijn reactie was ook humoristisch bedoeld .
    Het boek van Adam Hochschild “”De Geest van Koning Leopold II””” en de plundering van de congo staat vol met dat soort humor

   • Ik had wel degelijk door dat het een “humor”-tekstje betrof, doch ik wou aan de hand daarvan toch even de aandacht vestigen op de aan de gang zijnde desinformatie. In dit geval is de desinformatie gekend en al een eeuw oud. Maar kijk en lees even met een wantrouwig oog naar de huidige media want….daar is het nog erger gesteld!

 3. Er is wel een andere belangrijker vondst gedaan :
  http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2590790/2016/01/20/Bijgehouden-tand-van-vermoorde-Lumumba-leidt-tot-klacht-bij-politie.dhtml
  met een citaat :
  “Moord Auteur en socioloog Ludo De Witte, die in 1999 een ophefmakend boek schreef over de moord op Patrice Lumumba, heeft dinsdagavond klacht ingediend tegen de dochter van de man die het lijk ruimde. In een interview met Humo deze week, toont de dochter van “lijkenruimer” Soete een tand van de 55 jaar geleden geëxecuteerde Congolese premier. “(=einde citaat)
  De extreem linkse Ludo De Witte maakt zich dus zorgen over een “tand…”.
  Nu we toch met “Keulen” opgescheept zitten (met verkrachtingen) kan Ludo De Witte zich misschien ook eens bezig houden met de massale verkrachtingen in 1960 van blanke vrouwen .. bij “den independa….”. Verkrachtingsdossiers die nadien in België vakkundig in de doofpot werden gestoken.

 4. Oorlog in gekoloniseerd Kongo
  Er was eens een nonnenklooster in Kongo ten tijde van de oorlog. Plots vielen vielen de bezetters het klooster binnen om met de nonnen ‘ge weet wel wat’ te doen.

  Ze doorzochten alle kamers, maar vonden geen enkele non. Tot er nog maar één kamer meer overbleef… En jawel, daar zaten alle nonnen samengegroept. Na wat aandringen hoorden ze plots een enorm gebonk op de deur. Een non kwam zichzelf opofferen om haar andere zusters (en dus ook zuster overste) te sparen van de verkrachting.

  “Neem mij maar jongens, niet zuster overste.”
  Waarop zuster overste: “Elaba, tis voor iedereen oorlog hé!”

Reacties zijn gesloten.