Het mooiste (militair) uniform

حلق سدد دينك نفسي hugo boss ss uniformen - porkafellas.com

Eerst krijgt u een geschiedenisles: hoe n.a.v. de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) alle Duitse mini-staatjes samensmolten tot één Duits Rijk, hoe daarbij het veelvoud van operettenuniformen verdween en vervangen werd door een functionele uniforme militaire kledij.

En dan komt de videomaker tot de conclusie dat hét mooiste uniform dat der SS was. De politieke, strategische, militaire conclusies die de videomaker uit, zijn niet per se de onze (… of de uwe?), maar hij vindt wel degelijk dat het SS-uniform boven alle uniformen uitsteekt qua stijl. Daarbij zet hij ook Hugo Boss uit de wind, die zichzelf na de oorlog en het overlijden van de vader, zichzelf heruitvond, die er op Nürnberg met een symbolische boete vanaf kwam wegens het inzetten van dwangarbeiders. De SS-uniformontwerper zou ene Karl Diebitsch zijn. In diens Wikipedia-CV wordt daar trouwens met geen woord over gerept.

Hugo Boss, 1924-1945: Die Geschichte einer Kleiderfabrik zwischen Weimarer  Republik und "Drittem Reich": Köster, Roman: 9783406619922: Amazon.com:  Books

Deze video heeft verder geen verdienste; de maker haalt de gekende feiten en vooroordelen aan. Maar dat SS-uniform heeft hem blijkbaar toch enorm geboeid, want zo stelt hij – kijk naar filmbeelden – keer op keer wordt de slechterik uitgebeeld in het zwart: een knappe verschijning, in een zwart maatuniform, stalen blik en bereid te doden, zonder scrupules.

Waarom we nu hierover iets publiceren? “Nichts für ungut”… We moesten denken aan mama zaliger, bij het uitbreken van WOII was ze nog een tiener, die vond dat ze nooit een mooier en/of gedisciplineerder leger gezien heeft dan het Duitse bij de intocht in Vlaanderen.