Het EU-Opperkommando deelt mee

De tijd van “Sois belle et tais-toi” is definitief voorbij. De EUropese praatbarak nam dinsdag na een tweede lezing een wet aan waardoor tegen midden 2026 alle grote beursgenoteerde bedrijven in de EU moeten zorgen dat er meer vrouwen in de bestuursorganen zetelen. Tegen die datum moet ca. 33% van alle leidinggevende besturen een vrouw zijn. Vanzelfsprekend staat transparantie bij de keuzebepaling bovenaan met als belangrijkste criterium de geleverde prestaties.

Beursgenoteerde bedrijven moeten bij de hiervoor verantwoordelijke overheid één keer per jaar informatie geven over de aanwezigheid van mannen / vrouwen in hun directies. En als ze de vooropgestelde doelen niet bereiken, dan moeten ze mededelen hoe ze deze willen bereiken. Wat betreft de transparantie wil de EU dat de bedrijven dit “in een gemakkelijk toegankelijke vorm” op hun eigen webstek publiceren.

Enkele cijfers: in 2021 waren gemiddeld 30.6% der bestuursleden in de grootste beursgenoteerde bedrijven der EU vrouwen. Gemiddeld. D.w.z. dat er verschillen zijn tussen de lidstaten. In Frankrijk is het aandeel 45.3%, in Cyprus 8.5%. Waarschijnlijk door de nefaste invloed van de Russen die er dikwijls (een deel van) hun spaarpot geparkeerd hebben.

Hoe wil de EU dit afdwingen? Met “werkzame, afschrikkende en verhoudingsgewijze sancties” bv. geldboetes. Als de gekozen raad van bestuur van een tegendraads bedrijf tegen de fundamentele principes van de wet ingaat, dan kan deze door een rechtbank voor nietig en onbestaande verklaard worden.

Men kan zich nu al e.e.a. afvragen:

 • hoeveel bedrijven tegen 2026 nog niet failliet gegaan zijn
 • hoeveel bedrijven de EU intussen verlaten hebben
 • waarom de EU het slechts over 2 geslachten heeft
 • wat er dan op stapel staat voor de andere 952.369 geslachten
 • of de vrouwen ook spreek- resp. stemrecht moeten krijgen
 • of de EU-bollebozen niets anders te doen hebben…

EU Parliament passes directive on gender quotas for corporate boards

1 gedachte op “Het EU-Opperkommando deelt mee

 1. De volgende stap van die EU idioten zal zijn:
  Vanaf 2030 moeten er 10% genders in de raden van bestuur zetelen.
  Wanneer stopt die waanzin van dat EU gedrocht?
  Moet eerst alles kapot zijn en allen in armoede leven uitgezonderd die EU idioten…

Reacties zijn gesloten.