Het Amerikaanse leger heeft een probleem

camera_cartoon_CA01P021Zwaarlijvige militairen VS nemen toevlucht tot liposuctie

Een toenemend aantal Amerikaanse militairen roept de hulp in van plastisch chirurgen om het standaardonderzoek naar hun vetpercentage te doorstaan. Ze vrezen door een teveel aan lichaamsvet niet door de keuring te komen, wat grote gevolgen kan hebben voor hun loopbaan.

Die angst is niet denkbeeldig. De afgelopen vijf jaar is het aantal militairen dat wegens overgewicht op straat belandt vertienvoudigd.
Sommige dikke militairen zien geen andere oplossing dan liposuctie, maar ondergaan die onder protest. Ze houden vol dat niet hun postuur, maar de keuring het probleem is. De keurmeesters van defensie zouden niet alleen slappe bierbuiken, maar ook spierbundels en kleerkasten het predikaat ‘te zwaar’ opspelden.

Artsen onderschrijven de klacht van de verongelijkte militairen. Verschillende dokters en fitnessdeskundigen hebben het leger opgeroepen de standaard aan te passen. Amerikanen zijn tegenwoordig zwaarder dan vroeger, maar dat zou niet automatisch inhouden dat ze ook ongezonder en minder fit zijn.

De aangepaste, nieuwe standaard zou er zo moeten uitzien: wie twee barkrukken nodig heeft, wordt gebuisd.

Dicker US-Soldat

Het Pentagon zegt dat zakken voor de vetpercentagekeuring dikwijls hand in hand gaat met slecht presteren bij conditietests. Bovendien zou het niet doorslaggevend zijn om een keer voor de meting te zakken.
Ontoelaatbaar zware militairen moeten verplicht afvallen in een ‘karbonadepeloton’ of een ‘donutbrigade’, zoals ze in legerkringen zijn gaan heten. Zo’n eenheid volgt een streng dieet en sportprogramma.
Sommige militairen stellen dat het obesitasbeleid van defensie wel degelijk strenger is geworden. Omdat het leger uit geldgebrek moet inkrimpen, zouden lijvige militairen als eerste in aanmerking komen voor ontslag.

Bron: tientallen mediabronnen

Wie eens wil nagaan hoe het met zijn vetpercentage zit, kan dit bij Army Body Fat Calculator

FT