Halal productie gaat achteruit in Noorwegen

Bij een test door de Noorse FSA (Food Standards Agency), een voedingswaakhond, bleek dat  5 van de 53 gecontroleerde voedingsartikelen varkensvlees bevatten hoewel dit niet op het etiket vermeld stond.  Ook in halal voeding.  In 2013 bleek al dat de Noorse slachthuizen nogal slordig waren met het halal keurmerk; sommige artikelen bleken zelfs uit 30% varkensvlees te bestaan.

De Noorse Islamitische Raad vindt het niet kunnen.  Ethische voorwaarden moeten vervuld worden; het winstbejag mag niet primeren.  Varkensvlees is nl. goedkoper dan andere vleessoorten.

60 firma’s hebben sinds 2012 een halal keurmerk aangevraagd; slechts 13 werden goedgekeurd.   Veel vleesproducenten, vooral kleinere ondernemingen,  hebben halal vlees uit hun assortiment geschrapt wegens te veeleisend.  Er mag immers geen spoor varkensvlees te vinden zijn, noch in de bereiding, noch ergens op de werkvloer.   Ongeveer 500 ton halal voeding wordt er jaarlijks geproduceerd in Noorwegen, maar men verwacht dat dit cijfer sterk zal teruglopen.

We, the People

5 gedachten over “Halal productie gaat achteruit in Noorwegen

 1. Hopelijk loopt de halalpopulatie daar en in de rest van Europa ook flink terug.

 2. Is er al ene struikelbaard of Fatima , gestorven bij het eten van zogezegd halal voedsel waarbij per ongeluk een varken was ingedraaid . Onrein dier ? IS strijders dat zijn “onreine dieren”

  • Ik heb ervan genoten en ben weer voor een stuk rechtser geworden .Nog meer rechts kan bijna niet . De kloof tussen mij en het “correcte” is ongeloofelijk groot geworden , niet meer te overbruggen

 3. De moslims vertrouwen de Joden meer in deze materie, omdat die ook iets tegen varkens hebben. Zo zijn de 3 grootste halal-leveranciers in Frankrijk Joodse bedrijven:

  Halal : Isla Délice ……. Zaphir Herzog ( Juif )
  Halal : Wassila ……….. Casino Naouri ( Juif )
  Halal : Réghalal ………. LCD Lévy-Lambert ( Juif )

Reacties zijn gesloten.