Griekenland: land van contrasten (1)

Griekenland in portretten

Portraits of Greece in Crisis is een nieuwe reeks van documentaires over de Griekse crisis, die als bedoeling hebben om de crisis op een andere manier te tonen.      De documentaires zijn gefinancierd door de makers zelf en geven een beeld dat vaak afwijkt van wat in de traditionele media wordt getoond.

De portretten die worden geschetst, beschrijven de dagelijkse routine die mensen in een land in crisis moeten doormaken. Tegelijk wordt een beeld geschetst van een land dat helemaal aan het instorten is, van instellingen die niet meer werken. Het mag voor de kijker duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een land dat niet alleen in een economische crisis zit, maar ook in een politieke, culturele, morele en sociale crisis.

Tot op vandaag zijn er al zes documentaires gepubliceerd, die heel wat aspecten van de Griekse samenleving belichten. De trailers kunt u hieronder bekijken:

1. Leven in de duisternis: door de stijgende elektriciteitsprijzen, kunnen veel mensen de rekening niet meer betalen. Elke maand wordt de stroom afgesloten bij duizenden mensen. Deze documentaire volgt 1 gezin in Perama, nabij Piraeus

2. Kialo Amadu, een jonge immigrant in Athene: gaat over het racisme dat de kop opsteekt in het land. De jonge immigrant beschrijft zijn leven in Athene en heeft het over het echte gevaar in een maatschappij waar solidariteit en medelijden baan hebben moeten ruimen voor racisme en xenofobie.

3. Aggeliki: blinde werkneemster in Griekenland, heeft haar salaris zien afnemen door de crisis en ze krijgt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.

4. Christos, student aan de Nationale Technische Universiteit van Athene, studeert architectuur en heeft het gevoel dat hij tot een verloren generatie behoort.

5. Zonder tussenhandelaars beschrijft de initiatieven die zijn genomen in navolging van de “aardappelbeweging”, waarbij producenten van voedingswaren hun producten rechtstreeks naar de consument brengen, zonder tussenhandelaars.

6. Een land vol goud: van de pandjeshuizen die overal als paddestoelen uit de grond schieten, over het goud van de Olympische Spelen, Eurovision, tot de enorme werkloosheidscijfers.

 Meer informatie over het project Portraits of Greece in Crisis is terug te vinden op de webstek http://www.portraitsofgreeceincrisis.com/

Floriaan Terbeke

1 gedachte op “Griekenland: land van contrasten (1)

  1. Foto 2, die Kialo Amadu moet NADIEN niet jammeren dat hij niks afwist van de haat tegen de “donkerdergetintten” in Griekenland; want, zoals hier, in dit mooie landje dat bestuurd wordt door houten, vermolmde koppen zijn de uitkeringen aan grieks-vreemden, puur wegggeworpen geld (dat het land zèlf nodig heeft.
    Foto 3, Angeliki, een BLINDE werkneemster (enz) heeft haar salaris ZIEN afnemen… allee, toch iemand (behalve de kopstukken van de EU) dat voordeel gehaald heeft uit de crisis… de tijd van de “regelmatige mirakelen” is anders reeds làng voorbij… al eens op gelet dat “verschijningen” meestal gebeurde met kinderen en ongeletterden ?… hoe men ook gezocht heeft, er was géén positief resultaat om “Baudewijntje” zalig te verklaren. ôlô

Reacties zijn gesloten.