Geschiedkundige en meteorologische raadsels

Wes HardinHet ene raadsel leidt naar een volgend raadsel.

Een groep wetenschappers en archeologen stelde vast dat één van de vroegste beschavingen werd vernietigd door een klimaatsverandering.

De Indus Vallei of Harappan beschaving – waartoe ook de stad Mohenjodaro behoorde – en reeds bestond in 3.300 v. Chr., kwam in verval tussen de 2.100 en 2.000 v. Chr.

Het uitblijven van de moessons gedurende 200 jaar zou de oorzaak zijn geweest van een extreme droogte die op haar beurt de teloorgang van de beschaving teweeg bracht. Hierdoor is er eindelijk een antwoord gekomen op de vraag hoe deze hoogstaande beschaving ten val is kunnen komen.

Echter staat de wetenschap nu voor een nieuw raadsel want volgens de heersende opvattingen worden klimaatsveranderingen veroorzaakt door het broeikaseffect, waarvan hoofdzakelijk de uitlaatgassen van  auto’s en de moderne industrie de schuld krijgen.
Zelfs na intensief onderzoek ter plaatse hebben de wetenschappers geen bodemvervuiling of een ander kenmerk van industrie (chemische of andere) kunnen vinden. Ook waren de straten in de steden te smal om gemechaniseerd vervoer toe te laten. Een totaal enigma is hoe men er toen in slaagde werkende verbrandingsmotoren te fabriceren in brons of een petrochemische industrie, met cracking units e.d., te laten draaien.

Tot slot deze informatieve video:

Wes Hardin

HLN

5 gedachten over “Geschiedkundige en meteorologische raadsels

  1. De redenen van het broeikaseffect zijn niet ver te zoeken en ze gaan inderdaad rampzalige gevolgen hebben. Groen is geboren in een broeikas van “gestoorden” en de socialisten werden anders omdat hun zakken koud aanvoelden na al die schandalen Het zijn allemaal gevolgen van het broeikas effect . Verhofstad is daar ook een goed voorbeeld van als ge hem bezig ziet.

  2. Zelfs de engelse ondertiteling slaat de bal kompleet mis en verstaat de helft van de tijd niet wat het wicht zegt.

    • We zullen ons gaan beklagen bij de ombudsman van YT. Wij vinden dat ‘Indisch-Pakistaans’ accentje wel schattig, zoiets als Limburgs… Wat wij even goed verstaan als het zangerige Engels van het filmpje.

Reacties zijn gesloten.