Gerda’s ontdekkingsreis

We blijven Gerda volgen aan de hand van ontvangen berichtjes

za 14/09/2013 15:46
Dag 11 naar het klooster van Wutong Si gereden, hier zijn ze nog een heel stuk aan het bijbouwen en hebben we kunnen zien hoe plaatslagers in stukken een nieuwe grote Bhoedda aan het maken zijn.

Dit is ook de plek waar veel artiesten hun atelier hebben waar ze prachtige Thangkas maken, boeddhistische religieuze schilderijen op doek.
Dan op weg naar Xining, langs weer een enorm prachtig landschap met een stuk langs de Gele rivier, en zo komen we terug in een Chinees-moslim gebied.

Dag 12 in de voormiddag het Taersi-klooster bezocht, het belangrijkste Lamaistische klooster buiten Tibet, hier komen ontzettend veel Chinese toeristen naar toe. Ik ben  ook de berg opgeklommen en naar al de kleurrijke gebedsvlaggetjes gaan kijken.

Ik ben ook voor de eerste keer naar een echt Chinees WC geweest, dit wil zeggen, geen deur, enkel afgescheiden met lage tussenmuurtjes en met een grote goot waar alles doorspoelt. Was wel even slikken om daar iedereen te zien zitten, maar weer een nieuwe ervaring rijker.

Daarna nog wat inkopen gaan doen voor de spannende tocht met de Himalaya Express.

Om 15u de hoogste treinreis ter wereld genomen richting Tibet. De hele dag genoten van het fabelachtige mooie uitzicht. En dan een compartiment met 5 andere personen gedeeld om te slapen waaronder 2 Chinezen.

Dag 13 eigenlijk heel goed geslapen niettegenstaande we een pas van 5.200m hebben overgestoken. Niet iedereen heeft dit moeiteloos gedaan, iemand van de groep is even buiten bewustzijn geraakt en een aantal hebben het zuurstofmasker moeten gebruiken. Ikzelf neem wel een pilletje ter preventie van de hoogteziekte, maar desalniettemin kan je dit dan toch nog overvallen. Ik drink ontzettend veel water en blijf toch constant dorst hebben, ze raden aan een 6-tal liter, wat ik vreselijk veel vond toen ik dit las, maar ik denk dat ik dit wel ongeveer de laatste 2dagen gedronken heb.
Maar deze treinreis van 24 uur verveelt op geen enkel moment, ‘s nachts een prachtige heldere sterrenhemel gezien en gedurende de dag de besneeuwde toppen van de Tibetaanse hoogvlakte, de yakken, de schapen, de wilde ezels en paarden, de nomaden…

En dan uiteindelijk in Lhasa, in Tibet. Eigenlijk nog maar een glimp opgevangen want ik heb me voorgenomen het even toch wat rustiger te doen om aan de ijle lucht te wennen en we blijven hier toch 4 dagen.

Hetgeen ik al wel weet is wat we niet mogen doen, geen foto’s van openbare gebouwen, politie, veiligheidsmensen, je mag geen enkele tempel alleen bezoeken, maar steeds met een plaatselijke gids, je mag geen foto’s nemen, geen water, zonnecreme, aanstekers, messen of wat dan ook mee binnen nemen, je mag niet in een groepje rondlopen op straat anders kan men je vragen naar een plaatselijke gids. Misschien vergeet ik nog wel wat, maar de regels schijnen deze maand weer verstrengd te zijn. In Lhasa mag je als toerist heel weinig en houdt men je van op de daken in het oog.
En toch ben ik blij dat ik in Tibet ben en zal ik zeker  nog een stukje van het echte Tibet zien.
Groetjes,
Gerda

Nvdr: We herhalen dat we geen beeldmateriaal van Gerda kunnen ontvangen.  De foto’s en filmpjes hebben we op het www gevonden en er als illustratie bijgeplaatst zodat jullie toch een idee hebben waarover Gerda schrijft.