Geld groeit aan de bomen

Nvdr: Ingezonden artikel met enige vertraging wegens genoemde IT-problemen.

Geld zat. De EU-NAVO tekent een blanco cheque.

De Standaard van 14 juni bloklettert triomfantelijk Westen maakt hulp aan Oekraïne ‘Trump-bestendig’. We binden die nare Trump zijn handen al voor hij herkozen is. Is dat niet knap van de G7 -landen die gisteren in Italië bijeenkwamen?

Voor een genuanceerde benadering van wereldproblemen moet je tegenwoordig op niet-Europese internationale kanalen afstemmen, bv. Engelstalige Indische of Franstalige Afrikaanse zenders. Hier de clip daarover van het Indische Firstpost van 13 juni. Zie: Will US & G7 Leaders Make Russia Fund Ukraine’s $50 Billion Loan? | Vantage with Palki Sharma (youtube.com)

De VS tekent een tienjarig veiligheidsakkoord met het land, de NAVO gaat de steun coördineren. Dat is handig, de NAVO ligt maar op een paar km van het EU-gebouw in Brussel. De EU en de NAVO zijn twee handen op één buik geworden zeker sinds het conflict in Oekraïne. Verder vernemen we dat er een lening van 50 miljard dollar klaar is.

U vindt het krantenartikel hier: https://www.standaard.be/cnt/dmf20240613_97056700

Als u echter aandachtig leest, ziet u een heel aantal gapingen. Het is een “akkoord” maar Trump kan het opzeggen, geeft de krant toe. Dat klopt, het heeft niet de kracht van een verdrag, het heeft het parlement niet gepasseerd.

De clou zit echter in de 50 miljard. Die lening wordt uitgeschreven met als waarborg de opbrengst van de bevroren Russische tegoeden (geschat op 300 miljard). De opbrengst wordt geraamd op 3 miljard (periode vanaf de bevriezing tot nu). Dat is heel optimistisch geraamd maar  hoe dan ook 3 miljard als waarborg voor 50 miljard is toch een beetje krap, vindt u ook niet.

Geen nood, de Amerikanen laten de Europeanen borg tekenen. Wordt die lening nooit terugbetaald of alleen maar een fractie ervan, dan draait de Europese belastingbetaler op. Ze hebben een blanco cheque getekend die kan oplopen tot 50 miljard of meer met de (verwijl)intresten. De Amerikanen hebben niet getekend en kunnen (onder Trump?) wegwandelen. Waarom zeggen De Standaard en de mainstream-zenders dat niet?

Zie de uitleg hierover op de uitstekende blog de Duran van Alexander Mercouris. Zie vanaf minuut 40.21:

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Tenax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.