(G)een verhaaltje voor het slapen gaan?

(G)een verhaaltje voor het slapen gaan?

Absurde logische consequenties van egalitaire (onderwijs)ideologie – ook bij Vlaamse onderwijssociologen: “Als ouders verhaaltjes voorlezen aan hun kinderen dan is dit unfair en discriminerend, want dit leidt tot achterstelling van andere kinderen. Het zou in feite nog meer fair en rechtvaardiger zijn indien kinderen geen ouders zouden hebben.”

Een verhaaltje vertellen aan het bed van je kind? Mag niet.  Alleszins volgens een professor aan de University of Warwick in Engeland.  De man beschuldigt de ouders die hun kinderen een bedtijd verhaaltje lezen “andermans kinderen oneerlijk te benadelen”.  Kinderdiscriminatie, kan het nog erger?

In een interview met ABC Radio gaf professor-filosoof Adam Swift meer duiding: ‘bedtijd verhaaltjes bevorderen inderdaad (de gewenste) gezinsband’.  Hij wil ze niet echt afschaffen, maar… ouders die deze ‘bedtijd activiteiten’ toepassen zouden toch wel een beetje een schuldgevoel moeten hebben.  “Ouders die verhaaltjes lezen voor het slapen moeten er weliswaar niet voortdurend mee bezig zijn dat ze op een oneerlijke manier andermans kinderen benadelen, maar ze mogen er wel eens aan denken.”

Iets anders zit hem ook dwars.  In dit verband ‘kan het niet goedgepraat’ worden dat sommige ouders hun kinderen – omdat ze hen het best mogelijke onderwijs willen geven – naar ‘elitaire privé scholen’ sturen.   Privé scholen zijn niet goed voor de gezinsband.
En Swift lonkte zelfs op een gegeven ogenblik met het idee ‘het gezin gewoonweg af te schaffen’ om zo ‘het sociaal evenwichtsprobleem op te lossen‘ want ‘dan komt er een evenwichtiger draagvlak’. Hij zit hiermee helemaal op de lijn van Plato, die kinderen van hun ouders wou weghalen en hen onder de hoede van de staat plaatsen.

Swift concludeerde dat het ‘in het voordeel van de kinderen is in een gezin op te groeien’ en ‘het ouderschap een onderscheidmakend en speciale bijdrage tot de bloei en welzijn van volwassenen’ betekent.  Maar… de toestand wordt daarmee alleen maar schever getrokken.  Kinderen die in een beschermend en liefdevol gezin opgroeien krijgen gewoon meer kansen.  Hij vindt dat we erover moeten nadenken wat we ouders toestaan te doen voor hun kinderen en welke zaken we liever niet zien gebeuren als die tot gevolg hebben dat andermans kinderen daardoor benadeeld worden.

Als we de redenering van de professor volgen dan mogen we alle hulp aan de minderbedeelden afschaffen.  In plaats daarvan zorgen we gewoon ervoor dat we de beter gesitueerden op alle vlakken doen verarmen: sociaal, educatief, economisch, financieel.

Iets wat we dagelijks mogen ervaren.  Iedereen even arm.  Dankzij onze politici en de memlingenmentaliteit.

FT

7 gedachten over “(G)een verhaaltje voor het slapen gaan?

 1. Dus als ik Swift een beetje ernstig neem, zal het er op terecht komen dat in iedere kinderkamer een camera komt om te controleren dat je geen verhaaltjes aan je kinderen of kleinkinderen voorleest. Het doortrekken van Big Brother.

 2. Het gezin als veilige thuishaven mag dus niet meer. Omdat er nu zoveel kanslozen en marginalen onze samenleving komen vervoegen zou iedereen solidair met hen moeten zijn? Iedereen gelijk en iedereen even minderbedeeld, en iedereen een gelijk inkomen ook nog… Een gemakkelijke oplossing voor overheden om de stroom nieuwkomers aan te kunnen. Wat die verhaaltjes aan het kinderbedje betreft, als ouders hun kinderen een luxe opvoeding geven, worden ze beschuldigd van discriminatie? Absurd. Waarom mogen gekken hun mening zo luidkeels verkondigen?

 3. Dat waren hoogtepunten in mijn prille jeugdjaren . Voor het slapengaan haalde mijne Pa , het groot sprookjesboek van Grimm boven water en begon hij met voorlezen , Repelsteentje is nog altijd in mijn geheugen gegrift. Toen ik mijn achttiende verjaardag vierde , heeft mijn vader daar een bruuks einde aan gemaakt . Het was gedaan met voorlezen ! Ramp boven ramp vertelde hij mij ook , dat Sinterklaas niet bestond ,…..het was Ma en Pa . Hoe groot was mijn frustratie ! Daarom heb ik begrip voor die “Warwick” professor , volgens mij heeft hij iets gelijkaardig meegemaakt .

 4. Wanneer worden dergelijke idioten opgesloten en een spuitje gegeven?

 5. memlingen of lemmingen?

  In elk geval, met een mooi meisje trouwen is dan ook unfair en discriminerend, want dit leidt tot achterstelling van andere meiden.

 6. GEDACHTEN IN GEDICHTEN

  Gedicht over België/Nederland in de nabije toekomst.

  In de lage landen van polders,
  landen gewonnen uit de zee,
  staat, waar eerst fier molens wiekten,
  thans een reusachtige moskee.

  Daar waar ooit de kind’ren lazen
  van Pietje Bell en Peter Pan,
  is de bibliotheek op scholen
  thans beperkt tot de Koran.

  Waar in het weekend de discodreunen
  je deden stuiteren in je bed,
  word je thans vroeg in de ochtend
  opgeroepen tot gebed.

  Waar op de maatschappelijke ladder
  een vrouw ooit tot de top kon klimmen,
  resteert thans een zwijgend vrouwenleger van in ‘t zwart gehulde schimmen.

  Waar ooit op koninginnedag de mensen
  genoten van heerlijk Amsterdam,
  heerst thans de strenge wet der mullah’s en is er niets dan de islam.

  Waar man en vrouw ooit samen liepen
  hand in hand, vrij en verliefd,
  loopt de man thans meters vóór haar
  precies zo Allah het belieft.

  Waar ooit een meisje met poppen speelde
  genietend van haar kinderjaren,
  huwt zij thans een vreemde baardman
  om snel tien kinderen te baren.

  Waar levenslang de zwaarste straf was
  heerst thans de wet van de Koran,
  en wordt een vrouw met de zweep geslagen als zij gezien wordt met een andere
  man.

  En zo zijn ons geliefd Nederland en België verworden tot landen van haat.
  Welkom in de nieuwe orde
  van het Nederlands Kalifaat.

 7. stel u voor,moslimkleuters moeten te horen krijgen …en er kwam een” Varken”met een lange snuit en ‘t verhaaltje is uit !daar krijgen die ukkie’s toch grandiooze nachtmerries van zeker !

Reacties zijn gesloten.