GAS

Wie betaalt uw gasrekening?  Zit u even in het rood?  Wil u niet in de kou zitten en toch eindejaarskadootjes kunnen kopen?
Geen probleem.  Klop even aan bij de EU.  Oekraïne deed het, Servië deed het.  Wat kan voor niet EU-lidstaten moet toch zeker kunnen voor de inwoners van het land b?

Oekraïne, dat wisten we al.  Tenslotte zijn de EU-potentaten ingegaan op de chantage van Oekraïne.  Wij moeten en zullen afdokken.  Servië vond dat het iets hoger op de ladder staat: als kandidaat-lidstaat heeft het vanzelfsprekend recht op de steun van de EU.  Bovendien is het land ingegaan op de ‘vriendelijke’ druk van het westen; de bouw south stream pijplijn werd stil gelegd.


Het land is er niet veel beter aan toe dan Oekraïne.  Eigenlijk is het failliet, maar dat mogen we niet zeggen.  Het economisch herstel is ingezet, luidt het unisono in de EU-Commissie. Een dooddoener, die zowel voor Frankrijk als voor een Balkanland kan gebruikt worden.

De gasleverancier, Gazprom, leert snel.  Even de kraan in Servië een kwartdraai toenijpen en de EU komt vrolijk aangehuppeld met een cheque van 1.5 miljard euro.   Servië heeft nog een open gasfactuur van 200 miljoen dollar.  Eens kandidaat-lidstaat zijn de jaarlijkse overschrijvingen een verworven recht.  Je moet er niets voor doen, behalve duidelijk maken dat je deel wil uitmaken van de wilde weldoenersclub. Eigenlijk diende dat geld om zich te kunnen aanpassen aan de strenge criteria van de EU.  Er waren echter dringende facturen te betalen.  Die aanpassingen komen er wel vanzelf… van de kant van de EU!

De situatie in Servië is vergelijkbaar met Oekraïne: ook daar zal een keuze moeten gemaakt worden tussen oost en west.  De meerderheid wil zijn heil zoeken bij Rusland, Poetin blijft er populair, de rest, verleid door de eurozang van de EU-lorelei, wil toenadering tot het westen.     Allicht zien we binnenkort Vrhfstdt op een of ander plein zijn ophitsende toespraak – mits enkele geografische aanpassingen – herhalen.

Servië wil echter niet over één nacht ijs gaan.  Er kunnen nog andere koeien gemolken worden, zoals in het Midden Oosten.  De Verenigde Arabische Emiraten waren bereid een lening van 1 miljard euro uit te reiken.  De luchtvaartmij. Etihad heeft een 49% participatie bij de Servische collega’s JAT (…!),  genomen.

Wordt zonder enige twijfel vervolgd.  We kunnen deze voorspelling nu al doen: U blijft hoe dan ook betalen.

FT