GAS = Geschift apenland sanctie

Het loopt een beetje uit de hand met GAS-boetes. Het goede nieuws is dat een politierechter in Brugge vindt dat je en ‘overdreven’ GAS-boete wel voor de rechtbank mag aanvechten. Dat schept een precedent en dus mogelijkheden voor de beboete Brusselse kersenpitspuwer, voor de Mechelse vrouw die een doktersvoorschrift in een openbare vuilbak gooide (waar dient die anders voor? Appelklokhuizen kun je ook bewaren voor de vuilbak thuis), enzovoort…

De politierechter in Brugge vond, volgens het magazine Knack, een GAS-boete voor een te vroeg op straat gezette vuilniszak van bijna 60 euro – plus een belasting van 125 euro voor  het ‘weghalen en verwijderen van afvalstoffen’ – “overdreven”. Volgens de rechter kon de inbreuk niet worden ontkend, maar de boete in combinatie met de belasting was in zijn wijze ogen buiten proportie. Hij verminderde de boete tot 1 euro.

Het lijstje absurde GAS-boetes is intussen behoorlijk lang. Het Mechelse doktersvoorschrift (totale factuur 400 euro!) is het meest recente. Maar misschien herinner je je wel de huiseigenares in Schaarbeek die bijna een GAS-boete kreeg voor een opgeschoten plant in een bloempot op het trottoir.

Probleem (dubbel probleem) van GAS-boetes zijn dat ze uitgeschreven worden door overijverige ambtenaartjes. Die krijgen wellicht quota opgelegd (het zal niet lang meer duren of de eerste quota-gevallen, zoals voor verkeersovertredingen, komen boven drijven). Of ze zijn zo overtuigd van de noodzaak om de gemeentefinanciën te spekken – en zo hun eigen pensioen veilig te stellen – dat ze in het rond gaan schrijven.

De gemeenten beweren dat de kostprijs voor het uitschrijven van die boetes hoger is dan de opbrengst. De beboete plant/kersenpit/doktersbriefje zijn wellicht pogingen om dat duur gemeentepersoneel efficiënter in te zetten. Het gezond verstand zegt: Geen dergelijke GAS-boetes en veel minder gemeentepersoneel.

Vief

1 gedachte op “GAS = Geschift apenland sanctie

  1. De GAS boetes zijn er in de eerste plaats gekomen om overlast te beperken en ambtenaren een middel te geven om hier tegen op te treden, zo dat de politie telkens niet voor futiliteiten moet lastig gevallen worden. Deze bevoegdheid is verworden tot een verdoken vorm van belastingen om (zo als u aanhaalt) de gemeentekas te spekken. Het kan natuurlijk zijn dat er ook een deel machtsgeile mannekes en madammekes tussen zitten. Maar het is duidelijk dat er meer MISbruik dan GEbruik van gemaakt wordt.

Reacties zijn gesloten.