Gaan de Amish overstag voor schaliegas-dollars?

Amish kunnen rijk worden van schaliegas. Maar willen ze dat wel?


De Amish wonen op jaloersmakende gasvoorraden. Als ze het slim spelen kunnen ze steenrijk worden. Maar laat het boren naar schaliegas zich wel rijmen met hun sobere, orthodox-protestantse leefstijl?

Dat de Amerikaanse staten Pennsylvania en Ohio rijk zijn aan gas en olie is geen geheim. Energiemaatschappijen zijn al jaren een bovengemiddeld geïnteresseerd in het thuisgebied van de Amish, de mennonitische gemeenschappen die zich afzijdig houden van de samenleving en leven zonder moderne technieken. Auto’s en andere twintigse-eeuwse uitvindingen zijn voor de meeste Amish taboe – ze leven van kleinschalige landbouw en nijverheid.

© epa.

Sinds een paar jaar doen de energiemaatschappijen echter wel erg interessante aanbiedingen. Schaliegaswinning (het met waterstralen breken van ondergrondse rotsen om eenvoudig gas te kunnen oppompen) levert aanzienlijk meer op dan traditionele gas- en olieboringen.

In een uitgebreid verhaal beschrijft persbureau AP deze week hoe schaliegas de Amish-gemeenschappen verdeelt. Boer Rueben Troyer uit het plaatsje New Bedford heeft geen moeite met de nieuwe methode en tekende onlangs een boorcontract voor zijn boerderij van 56 hectare. ‘Ik heb de indruk dat ze weten waar ze mee bezig zijn’, vertelt hij. De energiemaatschappij valt hem niet lastig, maar hij pikt wel een graantje mee.

Verkeer, trucks en vette inkomsten
Sommige geloofsgenoten zijn minder enthousiast. De boorinstallaties en trucks kunnen de rust flink verstoren. Bovendien draaien de boorwerkzaamheden op electriciteit, een van de moderne vindingen waarvan veel Amish niets moeten hebben.

En wat als schaliegas zorgt voor grote inkomensverschillen? ‘Amish zijn niet beter dan anderen’, meent Jerry Schlabach uit het plaatsje Berlin in Ohio. ‘Het zou mooi zijn als we onze waarden kunnen bewaken en bijbelse principes blijven volgen. Mensen zijn van nature lui. Gratis geld betekent gratis vrije tijd, en ledigheid is des duivels oorkussen.’

‘We mogen de natuur gewoon gebruiken’
Toch is Schlabach niet onverdeeld negatief. ‘De wereld is geschapen voor de mens. Zo lang we netjes gebruik maken van de natuur is er niets aan de hand.’ Sommige Amish zien het boren naar olie en gas als dankbaar gebruik maken van Gods geschenken, meent ook historicus Donald Kraybill. ‘Zij vinden het prima om natuurlijke hulpbronnen ten gelde te maken.’

Wie in zee gaat met energiemaatschappijen moeten wel oppassen. Amish zijn geen assertieve onderhandelaars, dus ze lopen het risico dat de bedrijven sterk onder de marktprijs gaan zitten. Als ze eenmaal hun handtekening hebben gezet is er nauwelijks een weg terug. Het ontbinden van een contract vereist een gang naar de rechter, en dat druist meestal in tegen hun geloof.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3474760/2013/07/12/Amish-kunnen-rijk-worden-van-schaliegas-Maar-willen-ze-dat-wel.dhtml