G.B. is verdeeld over de Syrië-aanpak

In G.B. groeit de weerstand tegen de Syriëpolitiek van premier Theresa May. Niet alleen in Schotland maar ook binnen het partijpolitieke landschap. Vince Cable, voorzitter van de liberaaldemocraten kritiseerde de deelname aan de luchtaanvallen op Syrië. Vooral omdat May niet de goedkeuring van het parlement vroeg. Waarschijnlijk durfde ze het niet aan – met de vorige weigering in gedachten. Hij vindt dat “de integriteit van de missie dodelijk ondergraven wordt.”
Nicola Sturgeon pleitte voor een internationale strategie voor vrede, in tegenstelling tot de huidige koers die een gevaarlijke escalatie riskeert. “De Britse buitenpolitiek zou door het parlement en niet door de Amerikaanse president bepaald moeten worden.”

Een YouGov-enquête bij 1600 Britten over de militaire acties in en tegen Syrië gaf als resultaat dat slechts 22% de militaire aanval in Syrië ondersteunt, 43% ronduit tegen is.

May daarentegen blijft bij haar standpunt dat de luchtaanvallen op Syrië “zowel terecht als legaal” zijn met het doel “verder humanitair leed” van de burgerbevolking te verzachten. Wat betreft de wettelijkheid “gelooft” ze “het juiste voor ons” gedaan te hebben en beloofde vandaag het parlement op de hoogte te brengen en resp. vragen te beantwoorden.

Jeremy Corbyn, voorzitter van de Labour partij, meent dat de legaliteit van de hele onderneming “twijfelachtig” is: “Bommen zullen geen levens redden of vrede brengen” en voegde eraan toe dat May eerst de toestemming van het parlement had moeten inroepen. Hij vindt dat G.B. een “leidende rol om een wapenstilstand te bereiken” had moeten spelen i.p.v. “marsbevelen uit Washington te volgen en het Britse militair personeel in gevaar te brengen.”

DWN

1 gedachte op “G.B. is verdeeld over de Syrië-aanpak

Reacties zijn gesloten.