Expo ’58

Expo ’58

Met een toenmalig rariteitenkabinet (klik op foto van troubadours) van échte inboorlingen.  Zoals daar zijn, Boudewijn, de koning der belgen, die verkondigde:

‘Het doel van deze tentoonstelling is die sfeer van samenwerking en vrede te doen ontstaan. De grootste machten van Oost en West, alle volkeren, alle rassen zijn hier prachtig vertegenwoordigd.’

Samen moesten al die aanwezige volkeren aan een ‘nieuw humanisme’ werken, dat tot ‘waarachtige vrede’ zou moeten leiden.

Men kon o.a. het Paviljoen van het Tijdelijk Geluk – met 30.000 bierkratten – bezoeken.  Wisten wij veel hoe tijdelijk dat zou blijken te zijn.

Paviljoen van het Tijdelijke Geluk

En de koloniale invulling met het Groot Paleis voor Congo en Ruanda-Urundi, een Afrikaans dorp, een exotische tuin en paviljoens gewijd aan landbouw, fauna en flora en metaalontginning.

Koloniale afdeling

Men vergelijke met 2014: Het Paleis van het Ongeluk, bevolkt door bemoeiallen en opruiers.

FT

6 gedachten over “Expo ’58

  1. “Alle rassen” vlg onze mislukte pastoor Baudouin? Toen bestonden die blijkbaar nog…2 jaar later was Congo onafhankelijk, ook iets wat niemand had zien aankomen, net zoals de EU nooit eender wat ziet aankomen.
    Die bierbakkenconstructie is wel goed gevonden…

  2. Binnen duizend jaar , bij opgravingen zullen archeologen de restanten van dat Euro paleis ontdekken . Ze zullen na een grondige studie tot het besluit komen dat het gebouw als symbool mag gezien worden als oorzaak van een beschaving die zichzelf heeft vernietigd . Op de vraag waarom dat historisch drama heeft plaatsgehad zal vlug een antwoord gevonden worden , als ze foto’s of standbeelden terugvinden van een Barosso , De Gucht , Verhofstadt , Van Rompuy enz.

Reacties zijn gesloten.