Exoten, oerslakken, bio-puristen, EU

Indien u in een appartement woont, dan heeft u geen boodschap aan dit artikel.   De lezers met een tuin(tje) zullen onze frustraties delen.  Dit jaar is een bijzonder vruchtbaar slakkenjaar.  Bij ons toch.  De buren bevestigen.  Na elke regenbui is de jacht open.  Of  ‘s morgens.  De buit bedraagt telkens tussen de 15 en 45 stuks.  Het lijkt wel alsof die beesten zich constant voortplanten.  Huisjesslakken en naaktslakken.  Een lekkernij voor de kippen bij de buren.  Kringloop in de praktijk.

In Duitsland is er een controverse ontstaan over de ‘Spaanse wegslak‘.  De naaktslak, dat vieze, bruine ding, dat een wansmakelijke brij nalaat als je er per ongeluk op trapt.  Elke tuinier heeft er een hekel aan. Ze vreten alles op wat wij met veel liefde en zorg planten en koesteren.  De Duitse Groene milieuterroristen zien de slak ook niet graag, niet omdat ze dat beestje onnuttig vinden, maar wel omdat het een ‘exotisch‘ diertje is dat in de Duitse Heimat niet thuis hoort.  Als het fauna en flora gaat, moeten de exoten in eigen land blijven.  Weg met de Amerikaanse eiken, de forsythia, de tulpen, de Turkse tortels, de Schotse runderen, de Arabische paarden, de Highland terriers, de Perzische katten…

De bio-puristen noemen hen invasief.  Tja.  Tot op heden hebben wij nog geen last gehad van een leger dieren en planten, die de OCMW-kassen bespringen of overgroeien.  Niet goed gekeken waarschijnlijk.

De Duitse Bundesbahn laat een DNA-onderzoek uitvoeren naar de muurhagedissen die op een parkeerplaats van treinwagons in Stuttgart-Untertürkheim hun permanent adres hebben.   Er moet blijken of die hagedissen als blinde passagier uit bv. Frankrijk of Italië  via de goederentreinen Duitsland binnengeslopen zijn.  Ze kijken vooruit bij de Bundesbahn want ze sluiten niet uit dat ‘burgerinitiatieven’ toekomstige uitbreidingswerken aan deze stelplaats zouden willen verhinderen om de ‘inlandse’ muurhagedissen te beschermen.
In de EU-cenakels wordt momenteel gewerkt aan nagedacht over een EU-richtlijn om de ‘invasieve’ soorten te kunnen beperken en bestrijden.  Enkele radicalen hebben zelfs al voorgesteld de West-Duitse bever uit te roeien omdat hij van Scandinaafse oorsprong is.  Het beestje werd in de 60-er jaren in Duitsland uitgezet om de totale uitroeïng van de eigen beversoort te voorkomen.

Maar nu hebben wetenschappers van de Frankfurter Goethe-Universiteit ontdekt dat de naaktslak oerduits is.    Tot de dag van deze ‘ontdekking’ werd de gehate naaktslak als voorbeeld van een schadelijke importspecie beschouwd.  Het beestje zou na WOII met import voedingsmiddelen uit Spanje in Duitsland zijn weg gevonden hebben.
De zoölogen van de universiteit hebben deze stelling van de kaart geveegd.  Een oerduitse slak.  Sterker nog: er zitten geen soortgenoten in Frankrijk of Spanje.  En ze geven als toemaatje dat we in de toekomst voorzichtiger met de term ‘invasief’ moeten omgaan.

Alsof we dat al niet dagelijks (moeten) doen…

Die Welt

7 gedachten over “Exoten, oerslakken, bio-puristen, EU

 1. Vanmorgen alleen al heeft de Italiaanse marine, na lang zoeken in de middellandse zee, het geluk gehad 800 moslims te kunnen overladen op hun boten. Brussel is in de wolken: 66000 in totaal al dit jaar. Waar gaan die allemaal heen? Waarom horen wij daar niets van? In Berlijn wordt actie gevoerd voor enkele honderden, maar die zitten er al 1.5 jaar. De media mogen er blijkbaar niets over zeggen, maar bij bloggers raak je ook niet wijzer.

 2. Iedereen heeft recht op verdediging, ook de naaktslak, alhoewel ik ze constant en moordzuchtig met blauwe korrels vergiftig.
  Heb je een wrat op je hand of vinger? Leg daar zo’n vieze naaktslak op. Binnen de korste keren hangt die wrat vol slijm. Trap de slak dan dood en laat het slijm enkele uren op die wrat. De volgende dag is ze verdwenen. Ik spreek uit ervaring, mijn grootmoeder paste bij mij, onder mijn gebleit, dit middel toe.
  Met succes dus.
  En om verder te gaan met de wijze raad van grootmoe, een raad waarvan ik de heilzame werking bij mijn man vaststel en waarover ik veel mannen hoor klagen. Krampen in je bed? Leg een stuk echte zeep onder je onderste laken en de krampen zeggen je vaarwel, niet voor één nacht maar voor jaren. (Zeep wel laten liggen).
  Mochten de heren denken mij dank verschuldigd te zijn, neen, ‘t is uit liefde voor de man.

  • Is dat wel comfortabel zo’n blok Sunlightzeep onder je rug?

   • Het moet aan het voeteneinde hé Raymond. En wil je tegen de redactie zeggen dat het voor de kramp in de benen is, zou die ergens anders kramp krijgen?

    • Dank voor de toelichting. We probeerden aan onze gedachtengang niet toe te geven. Vandaar de vraag.

 3. Welkom in Europa de pro Europese partijen zijn tevreden Ze brengen hun ziektes en hun godsdienst mee om ons te verrijken

Reacties zijn gesloten.