EW – electronic warfare…

… of hoe militaire wapens kunnen uitgeschakeld worden vooraleer ze hun doel bereiken

Er wordt in quasi alle mediaredacties druk gespeculeerd over de mogelijke stappen die Rusland eerstdaags (… of niet… ) zou kunnen ondernemen in en rond Oekraïne.

Nuchtere analisten zien verder en voorspellen dat Rusland niet per se de verwachtingen, resp. de opgeklopte paniek, zal invullen maar elders – niet traditioneel-militair – maar eerder rationeel-strategisch zou kunnen reageren.

De voorbije weken gaf Rusland meermaals een waarschuwing aan Israël dat ze de voortdurende aanvallen op Syrisch grondgebied niet zouden blijven pikken.

Veterans Today besteedde er aandacht aan in een artikel met de titel: “Russia Deploys EW System in Syria Capable of Shutting Down Israel…Entirely” en “New weapon has already disabled Israeli and American F-35s“.

Afbeelding 1 Southern Africa Eye

Volgens de redacteur zou het Russische mobiele oorlogssysteem een reikwijdte van ca. 250 – 300 km hebben en zou binnen de actieradius van de meeste elektronische veiligheidsapparaten de signalen kunnen onderbreken, uitschakelen of storen… zelfs zodanig storen dat een luchtaanval of raketinslag gesimuleerd wordt. Recent zou er een systeem in Syrië operatief zijn met een radius van ca. 400 km.

Afbeelding 2 Flightradar24
Afbeelding 3 Gray Connolly

Volgens +ADS-B Exchange en Flightradar24 diensten* wordt in het oostelijk gedeelte van de Mid. Zee een sterke storing van de GPS-signalen vastgesteld. En volgens de geïdentificeerde regio’s waar deze storingen werden vastgesteld, zou het gaan om een afstand van ca. 400 km; bijgevolg gaat men ervan uit dat de Russische EW erin slaagt de electronica van vliegtuigen e.d. zelfs vanop een afstand van ca. 75 km van Kreta uit te schakelen.

Afbeelding 4 Flightradar24

Volgens de expert-waarnemers kon het Russische EW de elektronica van Britse Airforce F-35-toestellen in Kreta en een Israëlisch vliegtuig op weg naar Syrië (voor verkennings- en/of aanvalopdracht) uitschakelen. Een dag vroeger was dit het geval met Amerikaanse vliegtuigen.

Dat er sprake is van een vooruitstrevend Russische EW werd eerder door een verklaring van het IDF bevestigd. Nochtans werd dergelijk tuig met een actieradius van ca. 400 km nooit in het Russisch legerarsenaal opgemerkt.

Afbeelding 5 Military Agent

Wegens auteursrechten kunnen wij de vermelde, in volgorde genummerde, afbeeldingen niet overnemen. Ga hiervoor naar het artikel: https://www.veteranstoday.com/2022/02/15/russia-deploys-ew-system-in-syria-capable-of-shutting-down-israel-entirely/

*Flightradar24 – u kan de regio naar wens bepalen en inzoomen

Stilaan wordt Israël de wacht aangezegd. Volgens de Israëlische retoriek ging het om zelfverdediging… oordeel zelf: Israël schiet raketten af op Syrisch grondgebied – het Syrische luchtafweergeschut (van Russische makelij) treedt in werking – één dezer luchtafweerraketten landt op Israëlisch grondgebied – Israël noemt dit provocatie en neem wraak door de initiële handeling, die de Syrische reactie uitlokte, te herhalen…

We refereerden reeds naar het bovenstaande: