Eurovisioenen

Slaapwandelende vrolijkheid.

Onverstoorbaar op de verkeerde weg: de EU pompt verder miljarden in Oekraïne.

Schlafwandlerische Heiterkeit in Kiew: Donald Tusk, Petro Poroschenko und Jean-Claude Juncker. (Foto: dpa)

Donald Tusk, Petro Poroschenko en Jean-Claude Juncker in Kiev. (Foto: dpa)

Je zou bijna vergeten dat er een probleem is in Oekraïne.  De redding van de fine fleur van Afrika en het Midden-Oosten kreeg alle aandacht.  De EU waakt echter ook aan de oostelijke grenzen.

Met veel pathos heeft de EU-top en de Oekraïense regering elkaar tijdens een bijeenkomst in Kiev schouderklopjes gegeven.  De associatie moet gestimuleerd worden.  Een vrijhandelsakkoord in 2016. Het begin van een NATO-lidmaatschap.  Er moet visumvrijheid komen.  President Poroshenko had enkele eisen op zijn verlanglijstje: EU-lidmaatschap, NATO-lidmaatschap, visumvrijheid, een grotere betrokkenheid van de EU in Oost-Oekraïne en geld, veel geld.  Visumvrijheid… Moeten ze vooral doen.  Dan loopt buiten Oost-Oekraïne heel het land leeg richting westen.  Wel beschouwd opent dit perspectieven: ‘Lebensraum’ voor de ‘bootvluchtelingen’, een menselijke buffer tegen de Russische beer.

eu schuldDe vooruitgang van de besprekingen wordt betaald met het peulschilletje van 1.87 miljard euro, gefinancierd door de Europese belastingbetaler.  Wat er daar mee gebeurt is bijzaak: een controle hoe het geld besteed wordt is overbodig.  EU-politieke absurditeit in het kwadraat.

Een gezamenlijke persmededeling van de EU-bonzen en Oekraïne kunnen we samenvatten: “We doen zo verder!”   Met een kleine vingertik dat er nu toch echt werk moet gemaakt worden van de strijd tegen corruptie.  De echte problemen worden niet genoemd.  Men kan er goed aan herkennen hoe de technocraten de wereld zien, nl.  zo zoals zij ze willen zien.  Schouderklopjes, lachen, het gaat goed in Oekraïne. De eerste stapjes naar een gezamenlijke weg werden gezet.  Bravo!

Het aandringen van de Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier om Rusland bij de associatiebesprekingen te betrekken werd genegeerd.  Rusland komt in het eerste gezamenlijke akkoord twee keer voor:  Rusland is en blijft de enige boef (Krim), Rusland heeft als doel Oekraïne te willen destabiliseren wat bewezen wordt door het verbreken van de wapenstilstand dat uitsluitend en alleen – vanzelfsprekend – langs hun kant gebeurt.

In werkelijkheid heeft de Russische buitenlandminister Sergej Lawrow maandag nog uitdrukkelijk bevestigd dat zijn land de eenheid van Oekraïne wil en dat de Russischtalige bevolking minderhedenrechten dient te krijgen volgens de internationale wetten.
De EU en Oekraïne verklaren unisono het tegenovergestelde: Rusland is een onverbeterlijke agressor, die men de pas moet afsnijden en wiens inbreuken op het volkerenrecht men nooit ofte nimmer mag erkennen.  Als het om het thema bescherming van de minderheden gaat, dan worden die slechts vernoemd bij een beschuldiging aan het Russische adres over de Krim-Tartaren.

De EU benadrukt op haar eigen webstek dat nog nooit een land buiten de EU zoveel geld gekregen heeft in zo korte tijd.  Poroschenko bevestigde dat hij blij was met het volgende pakket  – het vijfde – van een bijkomende 1.8 miljard euro.  Men vergelijke met Griekenland, EU-lidstaat, die pas twee zgn. “macro-economische hulpprogramma’s MFA)” mocht ontvangen.

Het is onduidelijk waarom de Europese belastinggelden zonder enige controle richting Oekraïne vloeien.  Zelfs binnen de eigen EU-cenakels geeft men toe dat men geen enkel idee heeft wat er met dat geld gebeurt.  Bekend is dat er honderden miljoenen in een muur tegen Rusland verkwanseld worden. Er wordt wijselijk gezwegen over het feit dat die muur ook langs Oost-Oekraïne loopt, een muur van 2000 km met mijnenvelden en prikkeldraad.    Hoe ze die gaan bouwen zonder dat het staakt-het-vuren in het gedrang komt is voor ons een raadsel.  Voor de Oost-Oekraïeners is dit immers een rode lap.  Ze laten zich toch niet vrijwillig van Rusland isoleren!.

In totaal pompt de EU 11 miljard euro in een land, waar de bestrijding van de corruptie zich beperkt tot intentieverklaringen en dat verder met een eervolle plaats prijkt op de internationale Transparancy Index.   Of de bestelling én levering van een Amerikaanse burger als ministerin van financiën iets aan de bestrijding van de corruptie zal bijdragen is een open vraag.

De EUSSR is een hoopje machtsgeile technocraten, die niets leren uit het verleden, uit de gemaakte fouten.  Hopen geld vloeiden er naar de Palestijnen, naar Egypte, naar Georgië en vele andere landen buiten de EU, zonder dat de situatie ter plekke er beter van werd. En dan hebben we het nog niet over de EU-lidstaten zoals Griekenland, Bulgarije of Roemenië, waar men ons een stralend toekomstbeeld beloofde… het zou renderen, ze hebben slechts een steuntje in de rug nodig en dan komen de monsterkredieten met interest terug naar de belastingbetaler van de EU.  Ooit.  Nooit.

De EUSSR voelt zich prima in haar opdracht: geld van de belastingbetaler te herverdelen opdat ze haar ideologie ‘alles is te koop: vrede, welstand, waarden en normen’ kan uitdragen.
En het spel zal zich herhalen.  De miljarden zullen ergens verdwijnen.  In het beste geval worden er jobs gecreëerd in de bouw of de wapenhandel.  Wat erop neerkomt dat er geld onder de tafel zal overhandigd worden om contracten binnen te rijven.  De rijken rijker.  De corruptie bevestigd.

Voor de tweede keer binnen een jaar laat de EU het lokmiddel van ‘visumvrijheid’ los, eerst op Turkije, nu op Oekraïne.   Als dat er aankomt, dan pas zullen we overstroomd worden door ‘vluchtelingen’.  Wij zullen verdrinken.  En de landen van herkomst zullen verarmen, leegbloeden.
In de economie telt de regel dat men fouten mag maken: dezelfde fout één keer.  Binnen de EU schijnt men van een omgekeerd principe uit te gaan: hoe meer de fout herhaald wordt, hoe stabieler wordt de ideologie.

FT

Deutsche WirtschaftsnachrichtenHandelsblatt

13 gedachten over “Eurovisioenen

 1. Verwondert mij niets, de ‘Drang nach Osten’ van het dominerende EU-land is al 150 jaar oud. Dat mag iets kosten.
  Dat komt ervan als je een politieke unie aangaat met een land dat 10x groter en economisch sterker is als het jouwe. En B zal het allerlaatste land zijn om de EU te verlaten, gezien de werkgelegenheid en de vastgoedzeepbel die het ons gebracht heeft.

  • Frans, dat is Quatsch! De VSA trekken aan de touwtjes, de EU-poppetjes dansen. Niet Duitsland is hierin drijvende kracht, integendeel. Er is al een groot bedrijf failliet gegaan door de sancties die weerkaatst werden.
   Wat betreft het land b zal je wel gelijk hebben, maar niet omwille van de redenen die je aanhaalt.

   • Verbazingwekkende wijsheden van onze “vrolijke Frans”
    (volgens mij is hij kaartlegger)

  • ‘Drang nach Osten’

   Vermits het mode is zich schuldig te voelen, wil ik me aan deze plicht niet onttrekken en zijn in de ‘Drang nach Osten’, wij Brabanders, Vlamingen niet van schuld vrij te pleiten.
   Net zoals de kruisvaarders ons in de 13 e eeuw de zwarte pest cadeau deden, brachten wij die ‘Drang nach Osten’. Een besmettelijke ziekte die we overbrachten in de aanverwante Duitse geest.
   In de zuidelijke streek van Magdeburg duikt een oproep op in 1108. Hij was opgesteld door een Vlaamse geestelijke en viel in de smaak bij de biskoppen van de Magdeburger Kirchenprovinz. In de oproep stond : ‘om de vruchtbare grond aan de midden-Elbe aan de Slavische heidenen te onttrekken’. Die waren lui en bakten er niet veel van. Daarom wendde de oproep zich naar de Brabander-Lothringers en, Vlamingen ‘die ruhmwürdigen Bezwinger der Welt’ (die roem waardige bedwingers van de wereld)
   De oproep viel niet in dovenmansoren en met pak en zak volgden ze de ‘Drang nach Osten’.
   Onder hen schlagerzangers avant la lettre, want ‘Naar Oostland willen we rijden’ staat mee in de top van de langst levende ‘songs’.

 2. Frank-Walter Steinmeier kwam aanzetten met het feit dat hij van de putchisten in Kiev vernomen had dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig is en was. Frank heeft dit voor zich gehouden, in ieder geval kwamen de Lufthansa machines niet in gevaar, dank zij hun laklaag die niet verwisseld kon worden met het Russische presidentiële vliegtuig, dat de handlangers van de USA uit de lucht wilden halen. Ook zou Nederland, volgens de Duitse geheimdiensten, op de hoogte zijn geweest.
  Dan stellen zich toch twee vragen :
  1- als Nederland op de hoogte was waarom heeft het dan Malaysia Airlines niet verwittigd?
  2- als het niet op de hoogte was, waarom licht het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken zijn buur en NATO partner dan niet in?

 3. Ja goed, D + VS werken goed samen dan, zoals ook voor de islamisering van Europa.

  • EU en VS
   D maakt zoals het land b deel uit van de EU. Niet omgekeerd.

   • Niet zomaar een land echter, het LEIDENDE land. En van een leider mag je wat anders dan egoisme verwachten.

    • De Fransen en de Britten zullen het graag horen. Je kan de Duitsers van veel in het verleden betichten (…hoewel), maar niet dat ze sinds 1945 egoïstisch zijn. Da’s gewoon oneerlijk en heel kort door de bocht. Ben jij soms van Griekse oorsprong?

     • Ik heb het ntl over hun ‘Drang nach Osten’, hun obsessie om de grootste te blijven in aantal en dus om miljoenen immigranten in te voeren, en hun voorliefde voor de islam. Nu ze in een politieke unie zitten, beïnvloedt dat ook alle andere lidstaten, maar ze trekken er zich niets van aan. Dat is dus egoisme puur.

 4. Het probleem Oekraïne dient gezien te worden in het kader van de energie oorlog tussen de VSA en Rusland, waarbij Europa het slagveld is, met behulp van de EUSSR commissie die zich gedraagt als de lakei van de Wallstreet banksters.
  http://www.pbs.org/newshour/rundown/us-russia-engage-cold-war-like-chess-match-energy/
  Recent is daar ook het probleem bij gekomen met het verleggen van de South stream pijpleiding van Bulgarije naar Griekenland-Turkije.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-30283571
  Bovendien is er de toenadering tussen Griekenland en Rusland waarbij Gazprom ook een belangrijke rol speelt.
  http://www.zerohedge.com/news/2015-04-21/europe-isolated-greece-may-sign-russia-gas-deal-soon-today
  We zitten hier dan ook volop aan het schaakbord=”The Great Chessboard” van Brzezinski.
  http://www.globalresearch.ca/the-eurasian-chessboard-brzezinski-mapped-out-the-battle-for-ukraine-in-1997/5373707
  Enkele belangrijke citaten in :
  http://www.wanttoknow.info/brzezinskigrandchessboard
  Dit alles is niets nieuws en o.a. gebaseerd op de werken van Halford John Mackinder. met de bekende vaststelling :
  “Who rules East Europe commands the Heartland; who rules the Heartland commands the World Island; who rules the World Island commands the world.” ~ (=einde citaat) H.J. Mackinder
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Halford_John_Mackinder
  Bovendien is er een rechtstreeks verband met het Midden Oosten waar de VSA en Rusland ook tegenover elkaar staan o.a. in Syrië en Iran.
  Voor een goed begrip van de toestand in Oekraïne dient men ook te weten wie daar werkelijk aan het bewind is, en wie die daar aan het bewind heeft gebracht.!!
  Maak U ook geen illusies over Putin, hij maakt ook deel uit van het systeem en is “controlled opposition” :
  http://henrymakow.com/2014/04/Is-Putin-False-Opposition.html
  http://www.thecommonsenseshow.com/2014/03/05/putin-controls-the-fate-of-ukraine-but-who-controls-putin/
  Eens te meer geldt hier het principe :”Schijn bedriegt…”.
  De laatste weken was er heel wat te doen over de Armeense Genocide, maar over de Holodomor in Oekraïne wordt schijnheilig gezwegen!!
  http://www.ukrainiangenocide.org/
  Wat er ook mogen gebeuren en door wie in Oekraïne, de “holodomor” is de sleutel tot het begrijpen van het probleem Oekraïne, en zolang Rusland hier ook zijn verantwoordelijkheid niet neemt.. gaat dit probleem blijven voort etteren.
  Rusland(=USSR) is dan ook slecht geplaatst om de overwinning te vieren op Nazi Duitsland… Tijdens mijn bezoeken aan Talinn en Riga heb ik kunnen vaststellen dat de Duitse inval(!!) in de door de USSR bezette Baltische republieken, toen beschouwd werd als een bevrijding..!!! Dit zegt veel om niet te zeggen alles over de USSR terreur.
  Eens te meer blijkt hier ook, dat de toestand verre van duidelijk is, en dat er achter de schermen andere zaken gebeuren, waarover de “klassieke pers” een oorverdovende stilte in acht neemt.

 5. Terwijl de lachende heren de koek verdeelden vonden tegelijkertijd op 20 km van Mariupol de hevigste gevechten plaats sinds februari. Dat wist de OSZE te vertellen. OSZE = Organisation für Sicherheit und Zusammenarbeit in Europa (Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa). Uit de naam kan je al afleiden wie de organisatie de ‘slechterikken’ vond.
  Donald Tusk kon het niet laten om een krans op het Maidan plein neer te leggen voor de slachtoffers van de massaprotesten nu goed een jaar geleden. Zo’ n krans vraagt natuurlijk om wijze woorden en die kregen de toeschouwers : ‘jullie hebben machtige vijanden en tegelijkertijd hebben jullie vele vrienden. Van hen kunnen jullie hulp verwachten – maar dit is niet voldoende als jullie zelf Oekraïne niet veranderen.’ Hoe ze dat en in wiens voordeel ze dat het beste doen vertelde hij er niet bij.

  Donald Tusk kon het niet laten

Reacties zijn gesloten.