Euro of andere munt

Griekenlands ‘andere munt’

De onrust neemt toe.  Voor het eerste wordt er melding gemaakt van ‘betalingen in euro of eender welke andere nationale Griekse munt’.  

In Rethymno, Kreta, is er in officiële documenten van minstens twee uitgeschreven aanbestedingen van het gemeentelijk havenbedrijf in februari en maart sprake van de mogelijkheid te voldoen aan de financiële verplichtingen van de concessiehouders in euro of een andere nationale Griekse munt.
De concessies waren uitgeschreven voor drijvende restaurants en drankgelegenheden en een gebouw voor toeristische doeleinden.
Door de munt-clausule bij te voegen wil het havenbedrijf van Rethymno duidelijk proberen de toekomstige inkomsten veilig te stellen voor het geval Griekenland de eurozone zal verlaten.  De standaard formule voor betaling vermeldde in het verleden slechts ‘te betalen in euro’, zonder toevoeging van enige andere munteenheid.

Ekathimerini

FT

5 gedachten over “Euro of andere munt

 1. ‘of eender welke andere nationale Griekse munt’. Ik dacht al dat er nog andere munten in omloop waren in GR, maar de originele tekst brengt de verklaring: er staat : ‘eender welke andere nationale Griekse munt OP DAT MOMENT’. Listig weggelaten ten behoeve van het sensatiegehalte dus.

  • Na van jou de zoveelste opbeurende reactie ontvangen te hebben, kan onze dag niet meer stuk.

 2. Het zal tenslotte niet veel uitmaken in welke munteenheid er zal betaald moeten worden. ‘t Zal allemaal geen waarde meer hebben zeker.

 3. Het probleem stelt zich nog meer voor de Europese belastingbetalers, die zullen moeten opdraaien voor een ” Griekse schuldherschikking “.
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/05/eu-bereitet-steuerzahler-auf-verluste-in-schulden-krise-vor/
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/04/schulden-krise-eskaliert-iwf-fordert-verluste-von-euro-steuerzahlern/
  Een citaat uit het laatste bruggetje :
  “In der Troika ist ein offener Streit ausgebrochen. Der Internationale Währungsfonds fordert, dass die europäischen Steuerzahler nun Verluste realisieren müssten, um Griechenland zu retten. Alternativ wären noch radikalere soziale Einschnitte in Griechenland denkbar. Die Zeichen stehen auf Sturm. ”
  (=einde citaat).
  Opvallend is hier de rol van het IMF met Lagarde en de franse EUSSR commissaris voor financiën Moscovici.
  Welke munt er ook zal zijn in Griekenland, dit heeft weinig belang voor de Europese belastingbetaler die zal moeten opdraaien voor de verliezen.
  Het probleem stelt zich echter niet alleen in Griekenland maar ook in Italië waar men een groot deel van 350 miljard euro ” an faulen krediten”(=lees: waardeloze rommel) wil onderbrengen in een “bad bank”.
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/04/investoren-nervoes-italien-will-faule-kredit-milliarden-in-bad-bank-verschieben/
  Met de ervaringen van Heta bad bank in Oostenrijk in het achterhoofd moet dit inderdaad voor de nodige onrust zorgen.
  Met de aankomende “crash” van het ganse Ponzi systeem, gaan er nog wat lijken uit de kast vallen.

Reacties zijn gesloten.