EU steunt anti UKIP-film

mediamanipulatieDe EU zou blijkbaar een door de Britse staatszender BBC op 1 maart uitgezonden pseudo-documentaire financieel ondersteund hebben.  Bedoeling: de kiesintenties te doen keren.  UKIP zit immers in de lift.  Partijdigheid in het belang van het EU-rijk.

In “The Great European Disaster Movie”  is een rampvoorspelling van een uiteengevallen EU. Angela Merkel (CDU) treedt terug als voorzitster van de EUropese Raad.  De Franse presidente Marine Le Pen (Front National) roept de noodtoestand uit, in Rome worden betogers neergeschoten, Spanje isoleert Gibraltar, I.S. staat voor de poorten van Wenen en de eerste minister van Groot-Engeland, UKIP-baas Nigel Farage, laat miljoenen EU-migranten deporteren.

Dit alles maakt deel uit van een ‘fictieve documentaire’ waarin de BBC de EU-neergang in de nabije toekomst voorspelt.   De EU-sceptische „Daily Telegraph“ ergert zich over de inhoud, een ‘potpourri van feiten, verzinsels en speculaties’,  en de neerbuigende toon.  De controverse werd niet veroorzaakt door de saaiheid maar wel omdat EU-sceptici hierin het zoveelste bewijs zien van de partijdigheid van de staatszender BBC .
De BBC verdedigde zich tegen de kritiek door te verklaren dat het draaiboek het hersenspinsel, “zijn persoonlijke mening”, was van de  voormalige baas van de Economist, Bill Emmott.  UKIPs beschuldiging over de EU-financiering werd verontwaardigd van de hand gewezen, maar Emmott gaf toe dat de EU het geld voor de vertalingen beschikbaar gesteld heeft.  Hij wil slechts waarschuwen voor wat er op ons afkomt mocht de EU uiteenvallen. Emmott zelf maakt van zijn propagandistische bedoelingen geen geheim.

De film heeft alle denkbare pro-Europese clichés uit de kast gehaald.  Men heeft zelfs niet geprobeerd EU-kritische argumenten met de nodige ernst te benaderen.  De EU wordt de hemel in geprezen voor haar programma van vrede en welstand, fatsoen en verdraagzaamheid.  Tegenstanders zijn fanatici en racisten, die de tijd willen terugdraaien.
De BBC maakte in laatste instantie enig voorbehoud, kwestie van het niet al te gortig te maken. De thema’s ‘immigratie’ en ‘vrij verkeer van personen’ werden quasi geannuleerd, niet toevallig de thema’s die in de Britse kiesstrijd een belangrijke plaats innemen.

De verhaallijn wordt in beeld gebracht aan de hand van een gesprek in een vliegtuig dat in het post EU-tijdperk boven de EU rondcirkelt en geen plaats vindt om te landen.  Een professor vertelt aan het meisje naast hem over het droomproject – de EU – dat verloren is gegaan.  Volgende thema’s komen aan bod:

1. Winston Churchill meende dat GB in de Verenigde Staten van Europa hoorde.
2. De EU alleen en niets anders heeft ervoor gezorgd dat er gedurende 70 jaar vrede heerste in Europa.
3. Immigratie is een oneindige verrijking.
4. Het Europese project was verantwoordelijk voor de economische opgang na WO II.
5. Als GB de EU verlaat zal het niet langer kunnen handel voeren met de andere 27 lidstaten.
6. Het VK zal uiteen vallen als GB ervoor kiest de EU te verlaten.
7. Ruslands territoriale ambities in Oekraïne tonen de noodzakelijkheid aan van de EU voor Europa’s veiligheid.
8. De EU blijft Europa’s beste kans op het waarmaken van de droom van universele sociale gerechtigheid voor iedereen.
9. Het democratische deficit van de EU kan best op opgelost worden door meer geld uit te geven voor pro-EU-propaganda.

In het begin van de film verklaart Bill Emmott dat The Great European Disaster Movie niet bedoeld is om onpartijdig te zijn.  De vraag is of de BBC ook de kans zal geven aan EU-critici om een film van 75 minuten te maken met een tegengestelde mening?  (Telegraph)

“The plane was in trouble, and couldn’t find anywhere to land – because you, me, and all the rest of us selfish, politically ignorant, xenophobic and nastily nationalistic Europeans hadn’t known what was good for us and allowed the EU to split up.”The Telegraph.

 

Is GB zelfs maar in staat om een constructief debat te voeren over de EU?

Brussels cash for BBC film

En Nigel Farage (UKIP) vraagt zich terecht af door hoeveel EU-geld de berichtgeving van de BBC ‘gekleurd‘ werd de laatste jaren…

“The Great European Disaster Movie” in zijn geheel is blijkbaar niet beschikbaar gesteld door de BBC, toch niet buiten GB.  Wij hebben hem niet bij de bekendste filmkanalen kunnen vinden.  Deze ‘Euromania” van Peter Vlemmix van bijna een jaar oud toont de andere zijde van de medaille.

FT

 

 

 

 

 

 

1 gedachte op “EU steunt anti UKIP-film

  1. Het falen van de EU, dat verworden is tot een DU (Duitse Unie of das Vierte Reich) is de oorzaak van de opkomst van partijen als UKIP en FN.
    Van UKIP moeten ze trouwens geen schrik hebben: door het britse kiessysteem van ‘the winner takes it all’ zouden ze met zelfs 20-30% wel eens op slechts een handvol verkozenen kunnen uitkomen. Dat is trouwens ook de grote frustratie van de extreemlinkse Liberal Democrats.

Reacties zijn gesloten.