Erdogans AKP heeft nieuw EU-onderdak

Het opiniestuk dat twee weken geleden bij Zaman verscheen over de partij van Erdogan, die de grootste EU-fractie verlaat als waarnemer, is om meer redenen toch nog lezenswaard. 

AK Parti logo.pngAKP op zoek naar nieuwe Europese vrienden

Vorige week kondigde de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) onverwachts aan dat ze haar waarnemersstatus van de grootste politieke partij in de Europese Unie, de Christen-Democratische Europese Volkspartij (EVP), heeft opgegeven. In plaats daarvan is de AKP volwaardig lid geworden van een kleinere Europese politieke familie, de Alliantie van Europese Conservatieven en Hervormers (AECH).

Hoewel het besluit om de EVP te verlaten als een verrassing kwam, zijn de redenen welbekend. De regerende partij van Turkije is diep teleurgesteld door de wijze waarop de Christen-Democraten haar hebben behandeld sinds ze de waarnemersstatus kreeg in 2005. De AKP verwijt de EVP dat ze haar beloften niet is nagekomen. Vanaf het begin waren de Europese Christen-Democraten erg verdeeld over het EU-lidmaatschap van Turkije en over de vraag of de AKP bij hun partij hoorde.

Lees meer