En maar blijven zeveren over opvangcentra in Tunesië

Zowel bij de EU als in de hoogste belgische regeringstorens willen ze ons in slaap wiegen met hun asielbeleidsplannen – volgens De Wever is het zijn “gerijpt” voorstel, volgens Merkel is het haar idee, volgens Macron is het zijn bevel, volgens Tusk een gedragen EU-oplossing – een opvang buiten de EU waar geïnteresseerde vakkrachten zich kunnen aanmelden om daar in alle rust en veiligheid hun vliegtuigticket en arbeidscontract voor EUropa af te wachten.

Er wordt echter vlotjes “vergeten” dat het favoriete Noord-Afrikaanse opvangland, Tunesië, hiermee wel akkoord moet gaan.  Ze zouden wel gek zijn…nu eindelijk het toerisme weer op gang komt.  In Tunesië weet men maar al te goed wat een zootje ongeregeld men in het land haalt als men “vluchtelingen” opvangt.  En men onderschat de aversie van de Tunesische Ali-met-de-pet ten opzichte van onuitgenodigde vreemdelingen.  Ze hebben er daar al genoeg uit zwart Afrika die zijn blijven plakken, in ‘t zwart werken en de schaarse jobs inpikken.  Ook al belijden zij dezelfde godsdienst van de vrede.   Zullen de onderschepte bootjes, die vanuit buurland Libië vertrekken, naar een Tunesische pier in de buurt van de toeristenstranden van Zarzis getrokken worden?  Wat dan met de sprinkhanenplaag vanuit het zuiden?

Heeft er iemand bij de EU al eens over een geschikte locatie in Tunesië nagedacht?  Vergeet de kust, die is voor de toeristen.  Vergeet de landbouwgebieden, die gronden zijn te schaars.  Vergeet de handelscentra, die moeten vreemde valuta binnen brengen.  Vergeet de Algerijnse of Libische grensstreek, daar is een moslimextremistische inval (..en/of bevrijdingsactie…) niet denkbeeldig.  Rest het binnenland met hoge werkloosheid, risico van moslimextremisme, rest de woestijn.  Wie gaat de wegen aanleggen?  Elektriciteit en waterleiding voorzien?  De bouw, de woningen, ziekenhuis, scholen?  Wie is er zo gek om daar tussen het schorremorrie een tijdlang te gaan leven, werken?  Welk leger wordt er ingezet? Het Tunesische kan dit niet aan.  Gaat de Tunesische regering vreemde strijdkrachten op haar grondgebied dulden?   Het zou ons verbazen.  Zo ja, zal de prijs hoog zijn.

Onze redactie probeert al weken, … maanden…, sinds Merkel haar idee van “outsourcing” opperde (…modern taalgebruik, waarmee duidelijk gemaakt wordt dat de EU-bollebozen een zetbaas willen betalen voor het vuile werk),  bij de Tunesische media ergens informatie te vinden waarbij dit thema aan bod komt, toegejuicht of verworpen wordt.  Niets te vinden.  Noppes.  Onbestaande.  Speelt de Tunesische regering de moeilijk te verleiden maagd, drijft ze de prijs op, houdt ze daarom de boot (!) af… of wil ze er gewoon niet van weten uit angst voor de reactie van de bevolking?

Slechts in de krant Le Soir kwam het thema aan bod.  De krant sprak met de Tunesische ambassadeur bij de EU, de heer Tahar Chérif.  Deze is duidelijk: «C’est non, au plus haut niveau».

Er is maar één oplossing voor de volksverhuizing.  Geef een duidelijk signaal zoals in Australië.  Zonder pardon terug naar herkomstland.

Het woord “vluchteling” dekt intussen zowat elke lading.  Droom je van een politieke carrière?  Kruipt er zand tussen je tenen? Kan je je harem niet onderhouden?  Word je depressief van het regenseizoen?  Of heb je een zonne-allergie? Heb je ambras met je schoonmoeder?  Moet je zoon zijn jaar op school overdoen?  Zijn de sigaretten te duur?  Wil je een nieuw gebit?  Of lukt het zwanger worden niet?  Voel je je aangetrokken tot het zelfde geslacht?  De EU wenkt.  Vergeet vooral je gsm niet.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan.