Elke deurklopper is een gelukzoeker…

Migranten en vluchtelingen lopen een heuvel op na aankomst op het Griekse eiland Lesbos, na het oversteken van de Egeïsche Zee vanuit Turkije.… vrije vertaling van: ‘Elke asielzoeker is een economische migrant’

Frans Timmermans sprak wijze woorden in zo’n beetje elke Nederlandse krant: meer dan de helft van de asielzoekers zijn economische vluchtelingen. Heeft hij nu eindelijk het licht gezien? Helaas, maar nee. Timmermans noemt maar de helft van de groep economische vluchtelingen: de Tunesiërs, de Marokkanen, de Afghanen, de Pakistanen. Maar laten we eerlijk zijn; de Syriërs en Irakezen zijn natuurlijk net zo goed economische vluchtelingen.

Waarom stoppen zij anders niet hun reis in het veilige Turkije? Waarom reizen zij door het veilige Griekenland en half conflictloos Europa om vervolgens pas in de landen met royale uitkeringen te stoppen? Waarom heeft Litouwen moeite met het vinden van asielzoekers die naar hun land willen? Waarom staan er wachtrijen om van het veilige (en welvarende maar niet royaal met de uitkeringen voor asieleisers) Denemarken naar het uitkeringsparadijs Zweden te reizen? Waarom slaan asielzoekers in Calais hun kamp op om naar Engeland te gaan en rammen ze daarbij zelfs een ferry? Is Frankrijk in oorlog of is het Verenigd Koninkrijk gewoon wat guller met de voorzieningen?

Het draait om geld. Niet eens om voor te werken maar om zo in de zak te krijgen zonder tegenprestatie. Geld verdienen kan men immers net zo in Denemarken als in Zweden, in Oostenrijk als in Duitsland net zo goed in Frankrijk als in het Verenigd Koninkrijk. Maar ja, daar zijn de uitkeringen voor migranten lager. De teleurstelling bleek ook groot toen men hier aankwam. Er kwamen klachten over vies eten en gebrek aan televisies op de kamer. Is dat gedrag voor mensen die voor de oorlog op de vlucht zijn of voor verwende snotapen?

Het ergst is nog dat de werkelijke vluchtelingen, zij die niet terecht kunnen in Turkije of Libanon, nu nergens onderdak vinden. De gratisgeldzoekers verdringen de vrouwen, homo’s, etnische minderheden en christenen. Die worden nu beschimpt en mishandeld, tot wanhoop gedreven, terwijl zij veel meer recht hebben op onderdak in het vrije westen. Zij ontvluchten de islam, de gratisgeldzoekers brengen die juist hierheen. Hoe is dat nog te verantwoorden?

Timmermans had gelijk toen hij zei dat alle economische vluchtelingen terug moesten. Maar in de praktijk is dat minstens vijfennegentig procent van het geheel. Wat overblijft; de alleenstaande en onderdrukte vrouwen, de homo’s en christenen, hebben dan pas een veilig thuis. Een eerlijkere oplossing bestaat niet.

Met dank geleend bij De Nachtwakers

1 gedachte op “Elke deurklopper is een gelukzoeker…

Reacties zijn gesloten.