Egypte: Syriërs niet meer welkom

Egypte: Syrische vluchtelingen niet meer welkom

Een vliegtuig met passagiers wordt linea recta teruggestuurd, een prominente televisiemoderator waarschuwt Syriërs voor deelname aan betogingen en Syrische kindjes mogen in Egypte niet meer naar een staatsschool gaan.
Mursi ontving de Syriërs met open armen.  De nieuwe machthebbers willen geen bende hongerlijders erbij hebben.

Sommigen verblijven al langer in Egypte, maar moeten nu ermee rekening houden dat hun visa niet verlengd worden.  Of, wat gevreesd wordt, dat een gedwongen terugkeer tot de mogelijkheden behoort.
Eerst nonkeltje en dan pas nonkeltje’s kinderen.  Best te begrijpen.  De Egyptenaren hebben zelf genoeg kopzorgen om niet als gastland van de buren te moeten functioneren.  Internationale mensenrechtenorganisaties staan op hun hoogste poten.  Volgens gegevens van de UNO zouden er ca. 70.000 Syriërs in Egypte verblijven, maar het kunnen er evengoed het dubbel aantal zijn.  Egypte zou daarmee de twijfelachtige eer hebben de vierde grootste Syrische gemeenschap te herbergen, na Jordanië, Turkije en Libanon.

Mursi hanteerde een open-deur politiek.  Ze werden vriendelijk ontvangen, hadden zelfs geen visum nodig.  Woningen, medische verzorging, staatsonderwijs: alles geen probleem.  Volgens televisiezenders zou de Moslimbroederschap de Syriërs betalen om aan de steunbetogingen voor Mursi deel te nemen.  Dat daarbij zes Syriërs gearresteerd werden, zorgde voor het animo bij de landgenoten in asiel.  Wie niet aan de verwachtingen voldoet, krijgt van de moslimbroeders immers geen ondersteuning of hulp meer.

Verleden week nog waarschuwde de populaire televisiemoderator Jussef al-Husseini de Syriërs omtrent hun deelname aan de pro-Mursibetogingen: “Als jullie echte mannen zijn, dan keren jullie terug naar huis en lossen jullie daar jullie problemen op.”, zegde hij in een talkshow van de zender ONTV, “Als jullie je hier in Egypte wilt bemoeien, dan zullen we jullie met 30 schoenen slagen.”  Algemene verontwaardiging.  De zender verontschuldigde zich, maar het kwaad was geschied.  De Syriërs zijn de gebeten hond; op straat hoort men steeds meer verwensingen en krijgen ze ongevraagd de goede raad terug naar huis te keren.
Syriërs moeten nu een geldig visum voorleggen als ze het Egyptisch grondgebied willen betreden.  Wie al in het land verblijft zonder visum of een geldige verblijfstoestemming riskeert arrestatie.
Volgens het Egyptisch ministerie van buitenlandse zaken zou het om een voorbijgaande maatregel gaan.  Maar dat ze het menen, mag duidelijk zijn: een vliegtuig met 200 Syriërs zonder visum kon onmiddellijk aan de terugvlucht beginnen.

Floriaan Terbeke

Bron: Reuters, AP

3 gedachten over “Egypte: Syriërs niet meer welkom

  1. Dat die “asielzoekers” in Egypte maar lauwtjes ontvangen , èn, dat degenen die voorlopig mogen blijven, toch (!), als tegenprestatie MOETEN mee-protesteren met de- (èn hùn) moslimbroeders … schept een zekere genoegdoening bij ons, doch…indien wij dan plots beseffen dat… degenen die hier, in dit door houten koppen geregeerd landje binnengeraken, MOGEN blijven, èn een gratis dak boven het hoofd krijgen PLUS het benodigde leefgeld & voedselpakketten.
    En dàt allemaal als personen die een levensideologie hebben dat volkomen HAAKS staat met onze zeden & levensgewoontes…
    De voedsel pakketten worden betaald door de EU (waar wij ook moeten voor afdragen) en de rest komt…van de belgische “grote hoop” (dus wééral ons graantje erbij)…
    Stoppen Fikken (!) Jouw bloeddruk gaat de hoogte in… 🙁

  2. We mogen van geluk spreken dat Belgie maar een vrijwel onbekend klein landje is .Hier in Thailand heeft het overgrote deel nog nooit gehoord van dat Asiel-paradijs ! Stel je voor , indien al onze middel-Oost broeders kennis zouden krijgen van onze super beschaafde , menslievende opvang ,het OCMW ! gratise peutertuinen !! en kinnekesvergoeding , dan zou onze , goed in het vleeszittende , vreemdelingen minister binnen de korste keren vel over been worden. Hoe zou je zelf zijn ! als marginale prachtlandbewoner indien je zou weten dat er pensioenen worden uitbetaald aan een hoge ambtenaar lintjesknipper van 923.000 Eurootjes ! Wat dat laatste betreft heb ik woedend gebeld met mijn boekhouder , met de vraag hoe het komt dat het verschil met mijn pensioendotatie zo groot is ? ( heeel veel verschil is er niet ,maar toch! ik kan geen onrecht verdragen)
    Tenslotte , ik ook maar het product van een versmolten zaad en ei-cel ! Waar zit het verschil ?

Reacties zijn gesloten.