Golfbrekers

Vlaams-radicale blog: verbonden maar niet aan banden

Golfbrekers

Een verslag uit Syrië, zonder poco bril

Goede Vrienden,

We verblijven inmiddels weer veilig in de abdij van Postel tot half mei. Samen met ons land dragen we ook Syrië in ons hart. Syrië is enerzijds een ware humanitaire catastrofe geworden. Van een heerlijk land in welvaart met een harmonieuze samenleving en een model van lekenstaat voor het hele Midden Oosten (én voor bv. Frankrijk!) is het volk nu in diepe ellende gestort door wereldheersers die hier de olie, de gas, de macht onder elkaar willen verdelen, onder het voorwendsel dat ze het volk van een dictatuur willen bevrijden. Ja, ook Irak werd in 2003 verwoest onder de mooie leuze van “Voor de vrijheid van Irak”!

Syrië bevat anderzijds een boodschap voor gans de wereld. Voor het eerst in de moderne geschiedenis is een klein, soeverein land in staat stand te houden tegenover een vernietigende militaire overmacht van een corrupte “internationale gemeenschap”. Het dankt zijn heldhaftige weerstand aan de eenheid van volk met leger, regering en president, alsook aan de daadwerkelijke steun van trouwe bondgenoten: Rusland, Hezbollah, China. De eenzijdige, absolute Angelsaksische-zionistische wereldoverheersing is (bijna) voorbij.

Dit weekend wordt hier een fototentoonstelling gehouden, waarbij ik aanwezig zal zijn (zie affiche) (Nvdr: zie verwijzing naar pater Daniels agenda onderaan). Er worden allerlei spulletjes aangeboden door Syriërs of onze gemeenschap Mar Yakub zelf gemaakt voor het levensonderhoud van vele gezinnen in nood (van religieuze voorwerpen tot geneeskrachtige zalf en kledingstukken). Tevens zullen Jens de Rycke en ik ons boek voorstellen. En… we zullen graag een babbeltje slaan. Aan de  grote mogendheden met hun vernietigend oorlogstuig hebben we steeds gezegd: als jullie niets anders te doen hebben, doe het dan asjeblieft niet hier. Aan alle vrienden zeggen we nu: als jullie niets anders te doen hebben, doe het dan asjeblieft dit weekend eens hier. Van harte welkom.

P. Daniel

Vrijdag 27 april

Homs

Onze bisschop, Mgr. Jean-Abdo Arbach nodigde me uit in zijn zopas hersteld aartsbisschoppelijk verblijf in Homs. De pastoor van Qâra is een van de rechters bij de kerkelijke  rechtbank, die daar zetelt en zo kon ik deze week met hem mee naar Homs. Homs, het “hart van de Orontesvallei”, de stad van de olieraffinaderij en het opdelven van fosfaat, met het beroemde Syrisch orthodoxe kerkje van O.L.Vrouw van de ceintuur. Het is de derde stad met de grootste bevolkingsdichtheid van Syrië en een druk handels-kruispunt. Als toeristische trekpleister begrijp je echter meteen dat deze stad ver achter blijft tegenover Damascus en Aleppo. Er is een mooi park en  een verwoeste citadel, een universiteit en voor de rest veel drukte. Een deeltje van de stad ligt nog in puin maar alles herleeft. In eenzelfde straat kun je een totaal ingestort huis zien en daarnaast een druk bezochte winkel. Ja, Homs moest de uitvalsbasis voor de terroristen worden en natuurlijk de centrale doorgang van de Amerikaanse pijplijn van Saoedi-Arabië naar de Middellandse zee. Hiervoor heeft Amerika vorige eeuw al twee mislukte staatsgrepen gepleegd. En ook deze keer is de begrafenis van Syrië uitgesteld. Homs zelf is nu van terroristen bevrijd. En de bisschop mag werkelijk fier zijn op het herstel van zijn kerk (bijna voltooid) en zijn klein aartsbisschoppelijk verblijf. Hij toonde me zijn mooiste ontvangstzaaltje en wilde dat ik in de zetel zou gaan zitten terwijl hij er een foto van nam.

Afbeeldingsresultaten voor abdij postel

Dezelfde avond moest ik echter vertrekken om langs Damascus naar Beiroet te rijden, twee grensposten (in feite 6!) te passeren en ’s morgens het vliegtuig te nemen naar Zaventem. Dank zij de wetenschap, de techniek en de Heilige Geest verliep alles naar wens. Na twee dagen wat suffen, ging het gewone leven weer verder. Nu hopen we tot midden mei in de abdij te verblijven.

Nvdr: video’s ter illustratie:

Februari ’18: een korte rit door Homs:

En dit nog:

Maak kennis met de leefwereld van pater Daniël

http://www.abdijpostel.be/

Gasthof De Beiaard