Een reis naar Mars is haram

Global mosaic of Mars. Visible in the center of this mosaic is the largest known chasm in the solar system, Valles Marineris.  (Photo from National Space Science Data Center - NASA)Heel af en toe moeten we toegeven dat er ook wel niet zo’n gekke fatwa’s uitgesproken worden.  Zoals de laatste van sjeik Ali al-Hekmi, lid van de raad van vooraanstaande Saudische schriftgeleerden. De krant al-Hayat berichtte woensdag dat al-Hekmi via de krant een fatwa heeft gelanceerd over reizen in de ruimte.

De schriftgeleerde is fel gekant tegen het project Mars One, een initiatief van de Nederlandse ondernemer Bas Lansdorp, waarmee mensen willen proberen in de toekomst naar Mars te reizen. Volgens de geestelijke is zo’n reis een dodelijk experiment en daarom ongepast voor islamieten die hun eigen leven niet mogen verwoesten omdat het een gave Gods is.  Reizen in de ruimte is immers een decadent experiment van het Westen.  Een enkel ticket naar Mars staat niet gelijk met een enkel ticket hiernamaals met aan de ingang 72 wachtende maagden.  Die toegangskaart wordt slechts verstrekt aan ware martelaren, die slechts kunnen aanspraak maken op hun voorbehouden plaats aan de zijde van Allah mits een kleine ingreep, zoals bv. het opblazen van het eigen lichaam met als doel verschillende ongelovigen mee te doen ontploffen om hun aantal te reduceren.

Al 477 Saudiërs hebben zich aangemeld bij Mars One, maar slechts zes zijn door de ballotage van de projectleiding gekomen. Mars One ijvert voor een eerste nederzetting op Mars in 2023.