Een incidentje…

Terwijl de wereld verbaasd raadselt wat een 18-jarige Tsjetsjeen, geboren in Rusland, met vluchtelingenstatus verblijvend in Normandië, bezielt om een leraar de keel over te snijden, gebeuren er dagelijks in la douce France cultureel-religieus geïnspireerde ongelukjes die niet belangrijk genoeg geacht worden de pers te halen. Zoals in Croix-Rouge, Reims.

Een 36-jarige moslima verloor nu al voor de tweede keer in een Spar supermarkt haar zelfbeheersing bij het zien van een dergelijke uitstalling van zonde(n) en sloeg honderden flessen met alcoholische dranken kapot. In september had ze in dezelfde supermarkt al toegegeven aan eenzelfde drang die ze niet kon weerstaan en grote schade veroorzaakt.

Politie, medische hulp en brandweer werden gealarmeerd. De gekwetste import-Marianne liet zich weliswaar verzorgen in de ziekenwagen, weigerde echter in de politiewagen te stappen. Ze werd van handboeien voorzien naar het dichtste politiebureau gebracht om daar haar recentste vandalisme-aanval te laten registreren. Zij werd vervolgens naar de psychiatrie gebracht (… wegens een opstoot van verwardheid…) en na twee dagen (… na het ontwarren…) ontslagen.

De baas van de supermarkt, Salah Byar, is gefrustreerd: in september moest hij al enkele dagen zijn zaak sluiten en nu opnieuw. “Genoeg,” vindt hij, “het is sowieso zeer moeilijk hier een winkel uit te baten.” Met dergelijke problemen staat men er alleen voor: noch de stedelijke overheid of iemand anders helpt. De schade van van september en deze van nu worden niet gedekt.

Voorbijgangers hoorden op straat het lawaai van brekend glas en zagen hoe de alcohol-haatster de ene fles na de andere op de grond gooide. Een man wou haar afleiden en tikte op het uitstalraam, waarop ze de flessen nu ook tegen het vensterglas en de diepvries-kasten liet neerkomen. Drie voorbijgangers slopen via een achteruitgang in de Sparmarkt en begonnen met haar een praatje waarop ze naar verluidt kalmeerde. Ze heeft dan de flessen laten vallen (… een hele verbetering na het gooien…) en zich als een kind aan supermarktbaas’ borstkas vastgeklemd, snikkend: “Ik ben ziek, ik heb een groot probleem in mijn hoofd, help mij!”
Tja. Wat blijkt? Ze voelt zich gediscrimineerd in Frankrijk. Ze heeft een Spaans paspoort, foto met sluier, en haar verblijfsvergunning, die haar gek maakt, omdat ze zich daarvoor zonder sluier moest laten fotograferen. Zo is zij niet. Ze is zichzelf kwijt. Vandaar haar probleem. Ze heeft de flessen vernietigd omdat haar geloof alcoholverbruik verbiedt. En die foto zonder hoofddoek heeft haar hoofd op tilt doen slaan.

De poco media berichtten over “une femme hystérique”. (…)

Wat met alcoholverwerking zoals in ontsmettingsmiddelen. Corona?