Een duivelspact

De leden van Al Qaeda’s afdeling in Syrië blijken een onverwachte voorspreker in de gangen van de Amerikaanse machtcenakels te hebben.

The Times kopt:                                            “US must fund Al Qaeda”

isis

Al Nusra bij de verovering van Aleppo

Gepensioneerd generaal en voormalig hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en Afghanistan, tevens voormalig hoofd van de CIA, David Petraeus, wil de overheid doen overwegen  de zgn. gematigde vleugel van de Al Qaeda Nusra Front in te zetten tegen I.S.

David Petraeus © Larry Downing“Geef terroristen wapens om andere terroristen te vermoorden.”

Hij baseert zijn voorstel op zijn ervaringen in Irak in 2007 toen hij soennitische tegenstanders kon overtuigen afstand te nemen van Al Qaeda en samen te werken met de Amerikanen.
Tijdelijk scheen die strategie te werken, maar laten we niet vergeten dat Al Qaeda in Irak zich later in ISIS transformeerde en de doodsvijand werd van zijn oorspronkelijke groepering.

Petraeus plannetje zou – mocht het uitgevoerd worden – op zijn minst controversieel  zijn.  9/11.  Een Al Qaeda aanval op de Twin Towers en het Pentagon.  Beelden die het begin waren van de zgn. “War on Terror”. Het idee alleen al dat de VSA 14 jaar later met leden van deze terreurorganisatie zou samen werken…  In 2012 plaatste Obama’s regering Al Nusra nog op de lijst van buitenlandse terroristische organisaties en verleden jaar beval de president nog luchtaanvallen op Al Nusra stellingen.

Petraeus plan wordt niet onmiddellijk afgeschreven.  Het zou een zoveelste poging zijn om Assad via een “geallieerde strijdkracht” aan te vallen zonder dat Amerikaanse soldaten “op de grond” hun leven riskeren.

Petraeus had de leiding over de CIA toen in 2011 de burgeroorlog in Syrië begon.  Toen al pleitte hij samen met Hillary Clinton en de defensieminister Leon Panetta om de rangen met de “gematigde” oppositiegroeperingen te sluiten.  De VSA deden het niet (Poetins druk) en de “gematigdheid” werd sindsdien opgeslorpt door het zwaar bewapende, minder gematigde,  Al Nusra Front.    Aan Petraeus CIA carrière kwam abrupt een einde toen hij toegaf geheime informatie met zijn minnaar en biografie-auteur gedeeld te hebben, maar zijn ideeën kunnen nog steeds in de hoogste kringen op sympathie rekenen.

Officieel heeft de Amerikaanse overheid geen contacten met Al Qaeda / Al Nusra.  Hoe de VSA de “gematigde strijders” gaat scheiden van “extreme djihadisten” is onduidelijk.  Petraeus geeft hierover geen informatie vrij.  Zijn stelling is dat de VSA hiermee de rangen van de djihadisten zou doen versplinteren.

De strategie van de wanhoop, verklaren critici. Dialoog ter plaatse lijkt onmogelijk.  De VSA willen een “breed gedragen beleid” in Syrië.  Breed gedragen mét de zgn. gematigde oppositie, zonder Assad.  De Russen zien het enigszins anders.  Mét Assad, over de oppositieleden kan gepraat worden.  En dat zijn er nogal wat, met verschillende gradaties van “gematigdheid”.
Perceptie, nietwaar?  Hoe wreder, gruwelijker, onmenselijker ISIS is  hoe “gematigder” de anderen lijken.

CNN           The Guardian    The Daily Beast

1 gedachte op “Een duivelspact

 1. Een hoop zever van Petraeus om de ware aard te verbergen van de plannen die in het Midden Oosten worden uitgevoerd en dat zijn het PNAC van de AIPAC, het Clean Break plan, het Oded Yinon plan ….!!
  Een 2de geplande gevolg van al deze plannen(na de chaos) is de vluchtelingenstroom.
  Een analyse in het volgende bruggetje , en van belang hierbij is de laatste zin :
  http://www.zerohedge.com/news/2015-09-03/europes-refugee-crisis-out-control-hungary-pm-rages-german-problem-not-eu-problem
  Ik citeer deze laatste zin :
  “And all this to get a gas pipleine across Syria!!!”(=einde citaat).
  Ook bij de reacties zijn er treffende analyses die de vinger in de wonde leggen.

Reacties zijn gesloten.