Dugin over Rusland (deel 7, luik 1)

Dit is geen beschrijving van het conflict en van wat Dugin daarover denkt. Het gaat ook niet over de door geheime agenten uitgevoerde moord op zijn dochter. We bekijken het land vanuit de denkvormen die Dugin in de beschavingen onderscheidt. Zie een eerste artikel: Alexander Dugin en het moderne Europa: de aftelling | Golfbrekers

Rusland behoort tot het hartland – In de geschiedenis zijn er zeemachten en landmachten, leert de Britse strateeg MacKinder (1904). Athene was een zeemacht, Sparta een landmacht. Het Phenicische Carthago een zeemacht, Rome een landmacht. Na de val van de Sovjet-Unie (1991) werd de VS de dominerende zeemacht.

MacKinder beschouwt het Euraziatische continent als HET wereldeiland. Afrika is er perifeer mee verbonden en Amerika is ervan geïsoleerd ervan door twee oceanen. Wie het hartland (Rusland, ex-Sovjetrepublieken, China..) beheerst, beheerst de wereld. Daarom probeerden de Engelsen en later de Amerikanen al eeuwen lang om in het randland van Eurazië een doorbraak te forceren (Iran, Indië, Indochina, nu Georgië, Oekraïne..). De Russische filosoof Dugin wijdt er een website aan:  Geopolitica.RU (geopolitika.ru) 

Over de analyse van Dugin schreven we al in Alexander Dugin en Oekraïne (deel 6, luik 1) | Golfbrekers. De oorlog in Oekraïne is niets anders dan een oorlog tussen landmacht (Rusland..) en zeemacht (de VS, zijn EU-vazallen, en de eilandstaten Groot-Brittannië, Japan, Australië).

Van Kiev naar Novgorod – De Russische staat is officieel ontstaan met de bekering van de kroonprins in Kiev (988). Tegen 1240 was de bloei van Kiev voorbij en begon de neergang onder de Tartaarse overheersing en de nasleep ervan. Vanaf de elfde eeuw had het noordelijke Novgorod zich ontwikkeld. Dat en later Moskou werd het nieuwe centrum.

Vorst Alexander Nevski van Novgorod versloeg de Zweden aan de Neva (Sint-Petersburg) in 1240 en de Duitse kruisridders op het bevroren Peipusmeer (grens met Estland) in 1242.  Daarmee was de West-Europese opmars voor enkele eeuwen gestuit. De West-Europeeërs hadden in 1204 Constantinopel geplunderd tijdens de Vierde Kruistocht. Met Nevski behaalt het oosterse christendom een beslissende overwinning.

De bekende film van Sergej Eisenstein over de slag op het Peipusmeer.

Steppe en veld – Vorst Nevski kon de klus niet alleen aan en had een goede relatie met bepaalde Tartaarse vorsten. Ze hielpen mekaar een handje. Dit is de samenwerking van steppe en veld, van nomaden en landbouwers, typisch voor Rusland. Daar wordt nu meer de nadruk op gelegd. Dat neemt niet weg dat er lange perioden van chaos geweest zijn met nieuwe invallen. 

Een grote moskee, een orthodoxe kathedraal, een mooi “kremlin”. Een synthese van Oost-Slaviërs en Tartaren, Kazan, de hoofdstad van Tatarstan.

De Oekraïense ultranationalisten noemen de Russen om die reden “bastaarden”, een gemengd ras van Europeanen en Aziaten. Een verwijt dat de Russen als een sterkte beschouwen.

De vijand in het Westen – Na een korte tijd van toenadering is de russofobie of russenhaat in het Westen weer geweldig toegenomen. Waar in 1991 minder dan 10% de Russen als een grote bedreiging beschouwden, is dat nu 80% of meer in de meeste West-Europese landen. Zien de Russen in het Westen en meer bepaald de VS een vijand? Volgens de recente strategische doctrine van het Kremlin (30 maart 2023) wel. Waarom?

Zes maanden geleden hield de Helsinki Commissie in het Amerikaanse parlement een conferentie over het dekoloniseren van Rusland, m.a.w. het opsplitsen in zeven delen. Dit is een echo van  de verdeling die MacKinder in 1918 beoogde. Hij coördineerde toen een coalitie van landen (VS, UK, FR, Canada, Japan, Tsjechië) die vanaf 1918 samen met de “Witten” in de Sovjet-Unie tegen het Rode Leger vochten.

De Helsinki Commissie houdt toezicht op de Helsinki-akkoorden van 1973 die moesten leiden tot wederzijdse veiligheid en samenwerking. Daartoe is de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) opgericht. De zoveelste door het Westen gecontroleerde “internationale” organisatie die een karikatuur van zichzelf geworden is en nu een conferentie organiseert over het opsplitsen van een van de stichters ervan. 

Wordt vervolgd.

Tenax

2 gedachten over “Dugin over Rusland (deel 7, luik 1)

  1. Mijn Russische vrienden die hier al 20 jaar verschillende bedrijfjes hebben worden nu geboycot en gebroodroofd door ons eigenste volk dat meedrijft op de propaganda massa hysterie van de liberale loge maffiosi , De illuminatie die enkel uit zijn op een wereldhegemonie . terwijl hier het VB verketterd wordt als nazi’s en fascisten steunen ze massaal een Nazi en fascist in Oekraïne, die met zijn Azov milities de etnische russen in Donbaz al jaren uitmoordden en vervolgen.dat het hier om geostrategische veroveringen gaat weet geen kat blijkbaar door de hersenspoelingen van de links liberale media .Madam Zelenski ‘shopt’ in Parijs voor 20.000€ per week.En de rijke Oekraïners rijden hier rond in peperdure wagens en krijgen elke maan de mooi bedrag toegestopt van ons geld. De USA met de pedofiele Biden wil enkel zijn nieuwe wapens testen op de bevolking en zou moeten afgeknald worden indien men vrede wil.

    • Vooral in Berlijn rijden er peperdure auto’s rond met Oekraïense nummerplaten, eigendom van “arme” vluchtelingen. Daar maakt men zich zorgen over de aansprakelijkheid bij ongevallen. De Oekraïense autoverzekering verviel immers na een jaar en ze rijden daar nu onverzekerd rond. De Duitsers kunnen misschien een omhaling organiseren?

Reacties zijn gesloten.