Draaideur-politiek

zospoedigmogelijkintrekken.pngDe Nederlandse regering zit met de afwijzing van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne in haar maag.

Nederlands kabinet wint nipt stemming Oekraïne-verdrag
Het kabinet heeft dinsdag een stemming in de Tweede Kamer over het Oekraïne-verdrag nipt gewonnen. Een motie van bijna de voltallige oppositie om het samenwerkingsakkoord van tafel te vegen, haalde het niet. De oppositie vroeg het kabinet zo spoedig mogelijk de wet in te trekken die het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne goedkeurt.
Het kabinet wil pas over ruim twee maanden zeggen hoe het precies verder wil met het ‘nee’ van de kiezers. Dat is na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap op 23 juni en het einde van het Nederlandse voorzitterschap van de EU eind van die maand. De oppositie wilde nu direct duidelijkheid onder het motto: ,,Nee is nee”. 

Lees verder hoe de Nederlandse regering probeert eronderuit te komen.

Vervolgens over de rechtszaak die Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie tegen de Nederlandse staat starten:

De Stichting Forum voor Democratie spant een kort geding aan tegen het kabinet Rutte. Volgens het Forum voor Democratie handelt het kabinet in strijd met de referendumwet. Forumvoorzitter Thierry Baudet maakte dit bekend in EenVandaag.

Volgens Forum voor Democratie staat in de referendumwet dat het kabinet ‘zo spoedig mogelijk’ met een wetsvoorstel moet komen, waarin duidelijk wordt gemaakt of de uitslag van het referendum wel of niet wordt gevolgd. Baudet: “Het kabinet probeert het nu vooruit te schuiven, en probeert tijd te rekken. Dat is niet volgens de referendumwet. Ze moeten duidelijkheid geven: volgen we de uitslag wel of niet”.

Het Forum voor Democratie wil dat de rechter het gedrag van het kabinet als “onrechtmatig”  beoordeelt. Het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan bereidt de dagvaarding voor en er is een crowdfunding opgezet om geld in te zamelen. Wanneer het kort geding dient, is nog niet bekend.

Forum voor Democratie was één van de initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.  Voor beeldmateriaal klik hier.

FT