4 gedachten over “Dit is Europa

 1. Maakte vandaag een uitstapje naar Brugge, wat tussen haakjes een uiterst verstandige manier is om enige kennis te vergaren.

  In de passage naar het Bourgondisch Cruyce – de vroegere woning van Joris van Severen – hing de plaquette als blijvende herinnering. Ze vermeldt in het Nederlands, Frans, Engels en Duits een beschamend stuk uit de Belgische en Franse geschiedenis, waar Engelsen en Duitsers mee van kunnen genieten.

  ‘Blijvende Herinnering:
  10 mei 1940 – 78 aanhoudingen van verschillende nationaliteiten op bevel van de Belgische overheid.
  15 mei 1940 – op transport gezet naar de Noord-Franse stad Abbeville.
  20 mei 1940 – Franse militairen vermoorden er zonder verhoor, zonder enige reden 21 personen, waaronder de 4 onschuldige hierboven vermelde Bruggelingen (Louis Castecker – Marie Ceuterick – Jan Rijckoort – Joris van Severen).

  Vermits 20 mei nog niet zo lang voorbij is, hingen er nog herinnering kransen. In het midden hing de grootste met het lint van de Stad Brugge.
  De Stad Brugge eert dus die ‘fascist’ van Severen.
  Heeft iemand weet of de Stad Antwerpen ooit met een krans de ‘fascist’ Borms eerde, tijdens een Bormsherdenking?

  • Beste anna,
   Joris van Severen werd vermoord door Franse soldaten, August Borms werd op een stoel vastgebonden vermoord door belgische “soldaten”. De ene “terechtstelling” ligt daardoor wat gevoeliger dan de andere.

  • Anna,
   Een der organisatoren van deze “treinen” was de toenmalige auditeur generaal Ganshof. Tijdens de oorlog werd hij hiervoor aangehouden, maar kwam vrij op uitdrukkelijk verzoek van Leopold III, waarna hij ongehinderd kon vertrekken naar Londen om er de repressie te organiseren!!
   Een zaak kon men hem niet meer afpakken, en dat was de kaakslag door Van Dieren.Na de oorlog werd Van Dieren hiervoor vervolgd, maar werd na “een ronde van BelgiĆ«” vrijgesproken door de krijgsraad te Luik.
   De tussenkomst van Leopold III zal vermoedelijk te maken gehad hebben met het geheim van Laken, waar Ganshof ook bij betrokken was.!!!

Reacties zijn gesloten.