Digitaal huurlingenleger “Team Jorge”

Tot onze verbazing vernamen we gisteren op de nullenzender over het “Team Jorge”, een Israëlisch bedrijf met als “team” voormalige (?) militairen en geheime agenten, dat zich gespecialiseerd heeft in het beïnvloeden van politieke richtingen wereldwijd. Ook in Europa.

Let wel: we waren niet verbaasd over het bestaan van “Team Jorge” (… waarschijnlijk bestaan er wereldwijd wel meer dergelijke “teams”) maar wel dat de nullenzender bereid was dit uit te zenden zonder er bij voorbaat uw conclusies uit te trekken. Of ons eigenste “team nullenzender” dat dagelijks het onderste uit de kast haalt om uw mening bij te schaven tot de gewenste hersenspoeling bereikt wordt.

Een tot op heden bij ons onbekend Israëlisch bedrijf zou wereldwijd de verkiezingen gemanipuleerd hebben. De baas van dit bedrijf, Tal Hanan, met als domicilie Tel Aviv, geeft dit zelf toe, is er fier op.

Volgens verschillende bronnen, o.a. Der Spiegel, de Israëlische krant Haaretz en het journalistennetwerk Forbidden Stories, gaat het om een ultra-geheim Israëlische bedrijf dat zich bezig houdt met het manipuleren van verkiezingen en het hacken van Afrikaanse en Europese politici. Tot het aanbod behoren op grote schaal uitgevoerde desinformatiecampagnes en hacking aanvallen. Volgens de b.g. bronnen wordt het geleid door voormalige geheime agenten en militairen. Naar verluidt zou Team Jorge in 33 nationale verkiezingscampagnes én stemresultaten tussen gekomen zijn, o.a. in Kenia en Nigeria. Team Jorge beweert dat dit in 27 gevallen succes had. Niet onbelangrijk wetenswaardigheidje: alléén politieke opdrachten in Israël, Rusland en de VSA worden afgewezen.

Om sociale media te beïnvloeden heeft het Team Jorge een eigen technisch platform ontworpen, AIMS (Advanced Impact Media Solutions), waarmee ze in enkele minuten nepprofielen ontwierpen. Momenteel zouden er zo’n 30.000 in omloop zijn, o.a. op Facebook, Instagram en Twitter en ze zijn zó professioneel dat het niet mogelijk is hen als dusdanig te herkennen. Forbidden Stories heeft sindsdien het bestaan van deze dikwijls zeer invloedrijke nepprofielen, gemaakt door AIMS, ontdekt. AIMS zelf is niet vindbaar op het net.

“Jorge vertelt hoe een mooie, blonde avatar met de naam Shannon Aiken een Amazonprofiel gebruikte om sexspeelgoedjes te bestellen en die te laten afleveren bij de woning van een politieke rivaal van een der klanten, met als resultaat dat de echtgenote van de met speeltjes voorziene rivaal ervan uitging dat haar man een scheve schaats reed.”

“Team Jorge” noemt de activiteiten van het bedrijf “informatie-oorlog” – hun diensten worden verkocht aan de hoogste bieder. Hun aanbiedingenpakket zou een strategie behelzen die “strategische intelligentie”, “publieke perceptie”, “informatie-oorlog”, “communicatie veiligheid” en een “speciaal pakket voor wat “D-Day” genoemd wordt. D-Day is vrij in te vullen volgens de behoeften van de klant.

De laatste technologische snufjes bieden met AI à la minute ingrepen – zoals bv. het hacken van Telegramprofielen – en maken de wensen van de klant mogelijk.

Aan hoofd van Team Jorge staan een Israëlisch zakenman en een voormalige militair Tal Hanan. Het bedrijf met hoofdzetel in Tel Aviv, heeft ook filialen in Griekenland, Bosnië, Indonesië en nu ook in … Oekraïne. Op de personeelslijst staan voormalige geheime agenten, militairen en leden van speciale eenheden. Het bedrijf werd in 1999 opgericht. Hanan gaat er prat op dat hij wereldwijd ca. 100 medewerkers heeft.

Een Franse journalist van Radio France, die deed alsof hij een Afrikaans leider vertegenwoordigde, die een verkiezing tijdens de zomer 2022 uitgesteld of liefst helemaal geannuleerd zag, bracht samen met collega’s de activiteiten van Team Jorge aan het licht. Voor dit klusje zou de Afrikaanse leider zo’n 6 miljoen euro moeten ophoesten. En zo hebben nog enkele journalisten kunnen infiltreren om dit openbaar te kunnen maken.

Voor een uitgebreid beeldverslag van Der Spiegel, klik op : https://youtu.be/uAq294WgwqM

(we kunnen die blijkbaar niet plaatsen)

Meer info: https://forbiddenstories.org/story-killers/team-jorge-disinformation/

https://www.lemonde.fr/en/pixels/article/2023/02/15/storykillers-a-deep-dive-into-team-jorge-the-disinformation-mercenaries-operating-worldwide_6015839_13.html

https://www.theguardian.com/world/2023/feb/15/aims-software-avatars-team-jorge-disinformation-fake-profiles

https://www.occrp.org/en/storykillers/hacks-bots-and-blackmail-how-secret-cyber-mercenaries-disrupt-elections