Deutschland, Deutschland…

Doofland | Golfbrekers

De film “Deutschland, Deutschland” had bij de eerste verjaardag van de Duitse hereniging door de ARD moeten uitgezonden worden. Had. Werd “wegens een actuele bijdrage” geschorst. Geschorst tot Sint Juttemis. Hij werd nooit meer bij de staatszenders geprogrammeerd.

Citaat van de filmmaker, Peter Fleischmann: “Ik trok over de voormalige grens in een ver land, dat ons in de schoot geworpen werd zoals een buit, bezocht in het westen de draaicoulissen van mijn vroegere filmen, nam stemmingen en stemmen op, lotsbeschikkingen, angsten en hoopmomenten… Stukjes, die ik tot een film samenvoegde…”

Wie de film bekeken heeft kan ook andere redenen bedenken waarom op de herdenkingsdag van de “Duitse Eenheid” niets te zien was.

Onze redactie realiseert zich dat het niet “Jedermanns Bier ist”… m.a.w. dat niet iedereen – vooral wie geen Duits begrijpt of de Duitse geschiedenis en politiek niet volgt – zich hierbij iets kan voorstellen of een mening vormen.

En toch plaatsen wij deze film, een tijddocument, dat de Duitse regeringszenders weigeren aan het publiek voor te stellen. Uit de reacties onderaan de video kan u vernemen hoe kritische kijkers erop reageren. Zoals: “Een tijddocument van de toenmalige en huidige onmacht”, “Op het einde had ik echt tranen in de ogen. Ze hebben ons tegen elkaar uitgespeeld en vandaag doen ze dat nog altijd. Lieve mensen, word wakker en wek aub de anderen. Het is tijd…”, “Ze lijkt beter, de wereld van 1990. Zonder internet, smartphones en euro. De mensen zijn zo… menselijk. Ze lijken wel normale mensen. Geen vergelijking met de zombies van vandaag.”, “Het verhaal van de rooftocht – op de rug van de kleine man – die zich nu herhaalt.”, “Indien de mensen in het oosten vermoed hadden wat hen in de toekomst wachtte, dan zouden ze de hereniging met West-Duitsland niet goedgekeurd hebben en hun staat zelf verder geleid.” , “Zou op school moeten getoond worden.”

Onze vriendin in Westfalen noemt haar land al lang niet meer Duitsland, maar wel “Doofland”- vandaar het logo. (“Doof” = idioot)

7.10.2020: welgeteld één dag heeft de video “mogen” online staan. Hij werd intussen gecensurereerd. We zullen proberen hem ergens opnieuw op te vissen, zijn echter niet zeker dat dit lukt.